Поділитись:

Кидали ікони та роздягали матушку, – прихожани Четвертні про боротьбу за храм на Волині (відео)

Четвер, 29 серпня 2019, 15:03

Невелике село багато століть жило своїм розміреним життям. Тут виростали покоління. Люди гуртом відзначали свята, ділили проблеми громади навпіл, раділи щастю сусіда, ходили в один храм. Та так було донедавна.  Ніхто й подумати не  міг, що може бути інакше, що щось може посіяти ворожнечу між людьми. Що брат буде душити сестру хустиною, вчителька на території храму буде вигукувати лайливі слова, що жінок виганятимуть із села…

Проте так сталося. Людей навпіл розділила віра в Бога. У селі – розбрат, ворожнеча. Вони вітаються один з одним, проте не щиро. Чи пам’ятатимуть вони образи все життя, чи незабаром усе стане на свої місця – хтозна.  Проте зараз у Четвертні  –  дві громади, два погляди на релігію, які мусять співіснувати в одному селі.

Отож, церква у Четвертні офіційно перейшла до ПЦУ. Цьому передувало багато скандалів, боротьби, багато наклепів і ворожнечі. Проте маємо те, що маємо. Віряни УПЦ (МП) облаштували храм в одному приміщенні, яке у селі пустувало. У неділю, 25 серпня, там уже відслужили першу службу.

Зникла ікона, якої не було

Колишній настоятель Свято-Преображенської релігійної громади с.Четвертня Маневицього району отець Серафим Сімонович вважає, що людей у селі просто обманули. З його слів, храм відібрали несправедливо.

«Під виглядом інвентаризації церковного майна приїхала комісія. Вони запевняли, що це лише інвентеризація, а зробили все в односторонньому порядку. Вони передали культові споруди і майно громаді ПЦУ. Я згоди не давав на це. А ще ж немає рішення суду щодо перереєстрації храму. Тому ми не хотіли нікого пускати у храм», – каже священник.

Розповідає, що була штовханина біля церкви, ображали і били жінок. Віряни УПЦ (МП) на порозі храму служили акафіст, співали піснеспіви, віряни ПЦУ  виконували гімн Ураїни. Зі слів священника, останні пішли штурмом. Відтісняли людей від дверей у декілька етапів. Священника відтягали за руки, матушку кинули на землю, тягли її за волосся. Після цього принесли болгарку і зрізали замки на церкві.

Коли комісія закінчила інвентеризацію, то повідомили присутнім, що усе церковне майно на місці. Але через кілька хвилин заявили, що зникла одна із старовинних ікон.

«А тієї ікони люди не пам’ятають. Навіть самі прихильники ПЦУ кажуть, що не знають такої ікони. І у церковному списку вона не зазначається. Може, вона колись і була у храмі. Але останні 20 років, що я тут служив, її не було», – розповідає священник.

Донбас відпочиває

Жителька села Віра Пінчук розповідає, що ніколи й подумати не могла, що у селі може статися щось подібне.

«Кажуть про Донбас. Тут Донбас відпочиває. Це було страшно. Представники ПЦУ били жінок. Особисто мене вдарили в груди, два чоловіки тягнули за руки. Ці амбали йшли на нас, ми намагалися захищати 80-річних бабусь з кийочками, які також прийшли оброняти нашу церкву. Якби поліція їх спочатку не зупинила, я не знаю, що то було б. Поліцейські зупинили той натовп, казали, щоб не робили цього, адже там жінки. Але потім вони були зовсім бездіяльні. Просто відійшли в сторону. Дехто навіть стояв і посміхався», –  розповідає жінка.

Але найдужче жінку обурило те, що їм привселюдно обіцяли лише інвентеризацію майна.

«Їхній батюшка теж казав, мовляв, чого стоїте, не візьмете штурмом –  нічого не буде. І болгарка в них була готова, і переноска з’явилася в одну секунду. І батюшка їхній, до речі, сказав, що хтось із нас сяде в тюрму. Що він мав на увазі? Адже це було ще до інвентеризації!» –  каже жінка.  

«Давайте цю с*ку сюди», або Матушка у сексуальному халатику

Олена Антонюк розповідає, що люди вітаються одне з одним, бо все ж живуть в одному селі. Каже, що є осад в душі, але батюшка вчить, щоб у серці була любов, повага, терпіння.

«Мене за горло душив мій же односельчанин. Жінкам ноги крутили, кидали їх на асфальт. На матушці розірвали халат. Хай Бог простить, але вчителька місцевої школи кричала: «Давайте цю с*ку сюди, роздягайте її до трусів!» А друга вчителька шарпала матушку. У неї повно синців на тілі», – розповідає жінка.

Інші мешканці села розповідають, що матушку обзивала різними нецензурними словами, дорікали, що та прийшла до церкви у сексуальному халатику. А одна жінка кричала, щоб матушку роздягнули і віддали чоловікам.

«Не здохнеш, будеш жити»

Валентина Ільчук, син якої служить на Донбасі, зі слізьми на очах розповідає, що біля церкви її обізвали сепаратисткою і кричали, аби вона вибиралася з села і їхала до свого сина.

«Я стояла з іконами в руках. Чоловіки від ПЦУ п’яні дуже були. Один вирвав ікони з моїх рук і кинув їх на землю, як м’яса шматок. Крутили мене, як футбольний м'яч. Руки крутили, я ледве вирвалася з того пекла. Потім мене знову за руки ухопили і кричали, щоб я з села вибиралася. Мої батьки, діти, правнуки і я тут народилася. А вони у мене вимагають, щоб я на Донбас їхала. За що?» –  бідкається жінка.

Одну з тих ікон, які вирвали з рук, жінка знайшла. Хтось поставив її біля церкви на підвіконня. Валентина Ільчук вважає справжнім Господнім дивом те, що вона лишилася абсолютно цілою, адже була під склом.

Як розповіли місцеві мешканці, біля церкви найдужче побили багатодітну матір. Та подала відповідну заяву у поліцію. Місцева фельдшерка, коли надавала їй допомогу, бризнула на неї водою і сказала: «Не здохнеш, будеш жити».

…У селі тепер дві церкви. Але чи є у тих церквах Бог, коли у людських серцях стільки ненависті?

На момент підготовки матеріалу, 29.08.2019 року, у телефонному режимі нам не вдалося зв’язатися із сільським головою села Четвертня Ольгою Махновець, з головою інформаційно-видавничого центру, священником кафедрального собору у Волинській єпархії Православної Церкви України Віталієм Собком. Одна із жительок села, вірянка ПЦУ, від коментаря відмовилася. Але ми відкриті до діалогу, тому «Конкурент» готовий надати коментарі іншої сторони конфлікту.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03