Поділитись:

Туристу на згадку: кумедні та серйозні пам'ятки Луцька

Субота, 31 серпня 2019, 20:00

Око лучанина не завжди помічає серед вуличної метушні щось цікаве у місті, що відрізняє його від інших. Ми сформували добірку банальних та не дуже об’єктів, які живуть на просторах міста. Пішли!

Літак на Молоді

Літак Іл-18Б приземлився на проспекті Молоді в Луцьку ще у 80-их роках. Це спальний район, а сам апарат – пам’ятник авіації. Він знаходиться посеред багатоповерхівок. Довжиною в 35,9 м та висотою понад 10 метрів, літак є цікавинкою цього району. У різні роки використовувався як бар чи дитячий кінотеатр.

ЯК ДІЙТИ

Пам’ятник Степану Бандері

Насправді, пам’ятника тут немає. І не відомо, чи коли-небудь він з’явиться, але епопея з його встановленням була такою довгою та багатослівною, що ми включили цей об’єкт до переліку. Власне, перед міським РАЦСом є камінь, на місці якого колись мав постати пам’ятник провіднику УПА.

До слова, поруч РАЦСу є також лава у вигляді серця. Ласкаво просимо, закохані!

ЯК ДІЙТИ

Молода Леся

Поетесу Лесю Українку на Волині шанують, адже саме з нашим краєм пов’язана частина її життя та творчості. Тож не дивно, що у Луцьку є кілька бюстів, пам’ятників Лесі Українці, вуз, названий на честь поетеси та музей. У Центральному парку імені культури та відпочинку на головній алеї, ліворуч, є скульптура молодої Лесі Українки, авторства Л. Муравіна, встановлена у 1966 році. Колись тут був фонтан і люди завжди кидали у нього монетки.

ЯК ДІЙТИ

Меморіал пам’яті

Меморіальний комплекс «Вічна слава», що розташований в Луцьку неподалік стадіону «Авангард», увібрав у себе частинки різних епох та трагічних подій в історії України. Тут є братська могила воїнам Другої світової війни, пам`ятник волинянам, що загинули при виконанні інтернаціонального обов`язку в Афганістані, пам`ятний знак жертвам депортації українців з етнічних земель у Польщі, пам`ятник ліквідаторам на Чорнобильській АЕС, героям Небесної сотні та загиблим воїнам АТО та інші. Що цікаво, частина деталей на меморіалі й досі відображають радянську епоху. Тобто, тут можна зустріти портрети Леніна та Сталіна.

ЯК ДІЙТИ

Пам’ятник поштарці

Один з небагатьох в Україні пам'ятників поштарці ховається в дворі відділення Укрпошти № 25. Свого часу скульптура стояла перед центральним входом до відділення. Одначе, одного разу його понівечили, поламавши руки. Тож листоношу переселили у двір пошти, куди доступ обмежений. Однак, керівництво відділення, ймовірно, піде на зустріч цікавим туристам.

ЯК ДІЙТИ

Легендарна «Волинянка»

Універсальний позашляховик вітчизняного автопрому «Волинянка» зараз не часто зустрінеш на дорогах. Його випускали на Луцькому автозаводі. Нині на цьому автомобілі проводять екскурсії у Луцьку, а також таке авто припарковане поруч із баром «Лучеськ Паб», що на вулиці Крилова. Нині ця машина – радше декор. Взимку її кузов прикрашають ялинками, а влітку тут можуть бути квіти.

ЯК ДІЙТИ

Бравий Швейк

Поруч із пивною ресторацією «Бравий Швейк», що на пішохідній вулиці Лесі Українки, є скульптура власне самого Швейку – бравого вояки. Це сатиричний персонаж, якого вигадав чеський письменник Ярослав Гащек, описуючи події Першої світової війни.

ЯК ДІЙТИ

Лавка примирення

Якщо ви у Луцьку та посварилися, не переймайтеся. Адже у Луцьку є лавка примирення, яка вас знову подружить. Вона розміщена поруч із кав’ярнею «Золотий дука», що на вулиці Крилова.

ЯК ДІЙТИ

Луцькі кликуни

Луцькі кликуни є своєрідними домовиками міста, хранителями міського спокою та атмосфери. Ці символи міста розкидані у різні куточки. Зокрема, один із них зустріне туриста вже на Залізничному вокзалі, інший поруч Братського мосту, у зоопарку, біля замку Любарта, на порозі кав'ярні «Старе місто» та «Золотого дукату». Ті туристи, що знайдуть усіх кликунів та зроблять з ними фото, можуть загадувати бажання. Воно обов’язково здійсниться.

Луцькі леви

Бажання виконують і луцькі леви. Скульптурами Луцьк не може похизуватися у такій кількості, як Львів, однак вони тут мешкають. Наприклад, на вулиці Крилова, Братковського чи поруч будинку Голованя, що на вулиці Лютеранській. Саме скульптурі поруч із будинком архітектора можна нашіптувати на вушко бажання. Працює!

ЯК ДІЙТИ ДО БІЛОГО ЛЕВА

ЯК ДІЙТИ ДО БУДИНКУ ГОЛОВАНЯ

Межа міста

Цей пам’ятний знак на розі вулиць Лесі Українки і Кривий Вал встановили у 2016 році. Це камінь, на якому позначено, що на цьому місці колись проходила межа міста. «Тут у 16-18 століттях проходила границя міста Луцька та стояла «Нова міська брама» - північний в’їзд до міста, розміщений в його оборонних валах», - написано на камені.

ЯК ДІЙТИ

Слоник та вагончик

Луцький слоник стоїть над Сапалаївкою біля Lитячої залізниці на вулиці Шопена ще з радянських часів. Раніше це був монумент Слону і Мосьці. Потім Моську знесли. Одного разу слоника пофарбувала група молоді. Відтоді й виникла традиція фарбувати скульптуру. За останні роки слоник зеленим, синім, червоним, помаранчевим, рожевим, золотистим, чорно-білим, жовтим. У 2019 році він став синім. Поруч зі слоником є Дитяча залізниця, яка й досі курсує у сезон.

ЯК ДІЙТИ

Міста-побратими

Пам’ятний знак, присвячений містам-побратимам Луцька, відкрили у луцькому сквері на перетині вулиць Лесі Українки та Сенаторки Левчанівської ще у 2010 році. Тут є дев’ять міст-побратимів Луцька - це польські Люблін, Торунь, Ольштин, Жешув та Замостя, литовське Тракаї, білоруський Бресті, грузинське Горі та китайський Цянгтан.

ЯК ДІЙТИ

Кузьма Скрябін

Пам'ятник видатному українському співакові, телеведучому, продюсерові, актору, солісту гурту «Скрябін»  Андрієві Кузьменку відкрили у 2015 році. Його відкриття приурочили до Міжнародного дня музики. Ініціатива встановлення та витрати на виготовлення належать луцькому депутату та бізнесмену Андрію Покровському. Це перший в Україні пам'ятник Андрієві Кузьменку. 

ЯК ДІЙТИ

Замок в мініатюрі

Бронзовий макет фортеці для людей із порушеннями зору, щоб вони змогли відчути на дотик «побачити» замок Любарта, встановили поруч справжнього луцького замку у 2018 році.

Створили макет майстри з Тернополя Дмитро Мулярчук та Володимир Кріса за 6 місяців. На плиті, де встановили бронзову міні-копію фортеці, шрифтом Брайля надрукована історія верхнього луцького замку: коли і ким він заснований, перебудований.

ЯК ДІЙТИ

Голова Богатиря

Цю голову богатиря встановив скульптор Микола Головань ще у 80-тих роках у дитячому містечку «Диво». Велетенську голову казкового героя пам’ятаються різні покоління лучан.

ЯК ДІЙТИ

Пам'ятник студенту

Цей незвичний пам'ятник встановили на території Національного технічного університету встановили цього року. Скульптуру встановили перед головним корпусом. Форму кубика скульптура має не випадково, адже кубик є символом перемоги людського духу над грубою матерією.

ЯК ДІЙТИ

Сонячний годинник

У Луцьку в честь Дня міста 25 серпня 2012 року відкрили літній екваторіальний сонячний годинник «Парад планет». Годинник встановили навпроти Центрального універмагу Луцька біля бібліотеки для юнацтва. Композиція складається з годинника та скульптур дев’яти планет Сонячної системи.

ЯК ДІЙТИ

Пам’ятник свині

А це - пам'ятник свині. Він виник задовго як образ свині розрекламувало "Телебачення Торонто". Одвічна годувальниця українського народу присіла біля порогу бару "Майдан" ще у 2008 році, коли в місті відбувався фестиваль любителів сала «З любов'ю до сала».

ЯК ДІЙТИ

Чудернацькі ліхтарі

Алею ліхтарів відкрили в Центральному парку Луцька у 2017 році. Керівництво міста запропонувало різним підприємствам встановити у парку ліхтар, тож вони й вийшли різного ґатунку та тематики. Одним з останніх був ліхтар з літаком, який встановив завод «Мотор», що займається ремонтом авіадвигунів.

ЯК ДІЙТИ

Ракета

У дворі Волинського краєзнавчого музею, що на вулиці Шопена, розмістилася ракета. Точніше, це муляж. Вкрай схематична схема ракети. Раніше ця конструкція стояла в музеї атеїзму. Він, до слова, розміщувався у костелі Петра та Павла, який на той час не діяв. Окрім цього в дворику музею сховане погруддя Степану Бойку, секретарю підпільного окружкому Комуністичної партії Західної України (КПЗУ). Раніше погруддя було на вулиці Лесі Українки, однак його перенесли у зв'язку із декомунізацією.

ЯК ДІЙТИ

Покровитель міста

Пам'ятник Святому Миколаю знаходиться на вулиці Кривий Вал, неподалік головної пошти. Для лучан - це особливий святий. Адже за легендою саме він свого часу врятував місто від навали ворогів. Зображення Святого Миколая можна знайти на гербах та печатках міста. Встановили цей пам'ятник у 2000 році.

ЯК ДІЙТИ

Арт куби

Спитаєте: "А що це?". Ми розуміємо питання, тож розкажемо. У 2015 році ці фігури, які є арт-об'єктом, стали подарунком місту на честь дня народження. Зробив об'єкт іспанський митець Карлос Гарсіа Лаос в рамках проекту "Вісім міст Європи, об'єднаних мистецтвом". Зі слів автора, символіка композиції така. Сірий — великий талант, червоний — пристрасть, чорний — важка праця.

ЯК ДІЙТИ

***

У Луцьк є ще чимало пам'ятників, які варто відвідати і дізнатися більше про події та постетей, яких вони представляють: Тарасу Шевченку, Михайлу Грушевському, пам'ятник борцям за незалежність, християнському милосердю, поету Костю Шишку та інші.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів