Поділитись:

Фірма з російським корінням охороняє "Укртрансгаз" на Волині

Понеділок, 30 травня 2016, 21:24
Фірма з російським корінням охороняє

Фірма з російським корінням "Енергобезпека-Комплекс", яку пов'язують з бізнесменом-науковецем родом із Донецька Савелієм Житомирським, охороняє у Волинській області об'єкти "Укртрансгазу" – оператора української газотранспортної системи, через яку здійснюється транспортування газу для споживачів України та Європи.

Офіційно Савелій Житомирський є власником лише однієї охоронної фірми – київського "Агентства безпеки "Легіон-Київ", – йдеться у розслідуванні журналістів програми "Схеми" спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу "UA:Перший".

Проте Антимонопольний комітет встановив, що цей російський бізнесмен-науковець також пов'язаний щонайменше з іще двома – "Агентством безпеки "Легіон" та "Енергобезпека-Комплекс".

Савелій Житомирський – уродженець українського Донецька. Його заслуги перед Росією докладно описані на сайті Міністерства оборони РФ: "Фахівець в галузі телекомунікацій, лауреат премії уряду Російської Федерації. Зробив великий внесок у розробку і серійний випуск потужних радіопередавачів для радіозв'язку, спецзв'язку, радіомовлення, комплексів управління різного призначення і автоматизованих потужних радіостанцій спеціального призначення, в тому числі автоматизованих комплексів зв'язку і атомних підводних човнів".

Савелій Житомирський очолює пітерську корпорацію "ТИРА", утім, роботою на Міноборони і спецслужби Росії його діяльність не обмежується. Він вміло поєднує наукову працю на російську "оборонку" з бізнесом в Україні.

Експерт із питань енергетичної безпеки Михайло Гончар вважає, що охорона об'єктів "Укренерго" та "Укртрансгазу" відіграє дуже важливу роль.

"У випадку здійснення проти цієї інфраструктури диверсійних дій наслідки будуть доволі серйозними. Можуть постраждати кінцеві споживачі, які є споживачами газу чи електроенергії", – пояснив він.

Загалом фірми, пов'язані з партнером російського оборонпрому Савелієм Житомирським, активно діють мало не в усіх регіонах України. У Луганській, Одеській, Волинській та Львівській областях вони охороняють об'єкти "Укртрансгазу", в Кіровоградський області – "Укрзалізниці", а в Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Черкаській, Сумській, Донецькій та Луганській областях – об'єкти "Укренерго".

Утім, в "Укртрансгазі" виправдовуються: мовляв, охорона їхніх особливо важливих об'єктів здійснюється спеціальними відомчими підрозділами і органами Міністерства внутрішніх справ України, а приватні фірми охороняють інші об'єкти.

"Приватні охороні структури ніколи не охороняли і не патрулювали об'єкти газотранспортної системи, оскільки вони вважаються особливо важливими об'єктами, які охороняють, патрулюють відповідні державні служби України", – каже начальник відділу зав'язків з громадськістю та пресою публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз" Максим Білявський.

Такої ж позиції дотримуються і в "Укренерго". "Дійсно, Національна енергетична компанія "Укренерго" є стратегічним об'єктом. Але інші об'єкти можуть охоронятися приватними охоронними структурами. До цих об'єктів можуть належати лінії електропередач, які на сьогоднішній день, на жаль, не вважаються стратегічно важливими об'єктами, а є об'єктами господарювання держпідприємства "Укренерго", – заявив начальник служби охорони об'єктів "Укренерго" Олександр Вороницький.

Компанії Савелія Житомирського – маловідомі, а їхні керівники – не публічні. Охоронні фірми не мають сайтів і зареєстровані або в квартирах, або в місцях масової реєстрації. За номерами телефонів, що зазначені в Єдиному держреєстрі юридичних осіб для зв'язку, ніхто не відповідає. Як же пояснити співпрацю російського діяча із українськими державними підприємствами?

Із цим питанням журналісти Радіо Свобода звернулися до самого Савелія Житомирського. Але він, попри незаперечні докази діяльності його фірм в Україні, зафіксовані в офіційних реєстрах, заявив, що жодного бізнесу тут не має:

– Згідно з українськими реєстрами, Ви безпосередньо або опосередковано володієте відразу декількома охоронними фірмами...

– Мені це невідомо. Може, там реєстри українські щось і говорять, але мені про це невідомо, чим я володію в Україні. До охоронного бізнесу я ніколи в житті не мав ніякого стосунку, і, сподіваюся, не матиму.

– Тобто Ви не маєте стосунку до таких фірм, як агентство безпеки "Легіон-Київ", "Легіон", "Енергобезпека-Комплекс"?

– Ні, ні, ні.

Надрукувати
мітки:
коментарів