Поділитись:

На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)

Понеділок, 02 вересня 2019, 14:51
На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)

Вісімдесят років тому 1 вересня 1939 р. нападом гітлерівців на Польщу розпочалася Друга світова війна. Найбільша і найстрахітливіша, яка не тільки змінила кордони держав, але й поламала долі мільйонів людей.

На Волині, що тоді була у складі Польщі, вже у перші дні вересня нацистські авіабомби впали на Луцьк та Ківерці. З’явилися перші вбиті і поранені. Війна кривавим крилом зачепила всіх: і військових, і населення.

1 вересня 2019 року через вісімдесят років українці, поляки, євреї разом зібралися на меморіалі «Вічна слава» у Луцьку, щоб ще раз згадати і вшанувати пам’ять жертв, висловити солідарність із народами Європи, які відзначають день початку війни. У пам’ять про жертви молебень відслужив священник Православної церкви України, який виголосив скорботну промову засудження війни тодішньої і військової агресії, яку зазнає Україна сьогодні. Присутні віддали данину пам’яті полеглим хвилиною мовчання.

До підніжжя пам’ятника пораненому солдату та напису «Волинь жертвам вересня 1939» лягли живі квіти від Луцької міської ради, Волинської облдержадміністрації, Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку, науковців та студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, а також від ініціатора пам’ятних заходів Волинського «Меморіалу» імені Василя Стуса, представників релігійної общини прогресивного Іудаїзму, ветеранських організацій, громадськості та лучан.

На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)На Волині вшанували пам’ять жертв початку Другої світової війни (фото)

На завершення прозвучав Державний гімн України.

Олександр Жук, голова Волинського «Меморіалу» імені Василя Стуса

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів