Поділитись:

У ПЦУ пояснили, чи можна вінчатися у високосному році

Вівторок, 03 вересня 2019, 19:31
У ПЦУ пояснили, чи можна вінчатися у високосному році

Дехто поспішає обвінчатися цьогоріч, бо наступного нібито не можна буде, адже він – високосний.

Православна церква України спростовує цей міф і наголошує: ніяких заборон на вінчання наступного року через його «високосність» немає. 

Так, 2020 рік через певні закони фізики і астрономії буде мати на один календарний день більше, аніж три попередні роки, і тому його називають високосним. Проте до Таїнства шлюбу, до церковних канонів і віри загалом ця календарна особливість не має жодного стосунку. Відтак наділяти високосний рік якимись «містичними, чарівними» властивостями – це марновірство, і ті, хто вважає такий рік «невдалим» для будь-яких справ і починань, зокрема для укладання шлюбу, – дуже помиляються, – наголошують у ПЦУ. 

«Господь, Який створив світ, час і все, що живе й існує в ньому, сподобляє нас пережити ще один рік, ще один відрізок нашого життя. Кожна хвилина і кожен день благословенний Богом, і наповнювати його позитивом чи негативом можемо тільки ми. Згадаємо слова святителя Іоана Золотоустого: «Диявол, намагаючись відхилити нас від подвигів чесноти і подавивши душевну ревність, навчив людей щастя і нещастя приписувати дням». Тож, все залежить від нас: день або рік буває поганим чи хорошим не за своєю природою, а через нашу щирість чи байдужість, добро чи зло, вчинені нами, бо сам собою день від дня нічим не відрізняється. Тож якщо ми робимо добро, то й рік для нас буде добрим і корисним, якщо ж зло – то поганим. Пам’ятаймо про це і налаштовуймо себе на добро, звершуючи справи милосердя щодня і таким чином роблячи черговий рік нашого життя щасливим», – йдеться у повідомленні. 

Отож, жодних заборон на вінчання у 2020-му ПЦУ не накладає, і вінчання звершуватимуться у звичайному порядку, за винятком періоду постів та днів, коли вінчання не звершуються. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів