Поділитись:

Що платне, а що безкоштовне, або Перші підсумки медреформи у Луцьку

Вівторок, 03 вересня 2019, 20:00
Що платне, а що безкоштовне, або Перші підсумки медреформи у Луцьку

Минув рік відтоді, як стартувала реформа первинної ланки медичної допомоги. Вона стосується сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів.

Зарплати лікарів "первинки" зросли в декілька разів. З’явився стимул працювати. Водночас між такими лікарями з’явилася і здорова конкуренція. А разом з тим – і між лікарнями, адже чим більше у спеціаліста пацієнтів, тим більше грошей отримує заклад від Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Проте багато критиків усе ж вважають, що реформа не працює. Мовляв, у лікарнях нічого не змінилося. Але чи не зарано говорити про якісь результати у той час, коли вузьких спеціалістів реформа ще й не торкалася?

Отож, які перші підсумки реформи "первинки", зокрема і в Луцьку, які зарплати в луцьких лікарів – про все це ІА «Конкурент» розповіли начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук та директор КП «Луцький центр первинної медичної допомоги №2» Тетяна Трач.  

У Луцьку станом на 2 вересня 2019 року електронні декларації зі своїми лікарями підписали 184 652 лучан. Це – 86,4 % від 214 тис. населення у місті. За принципом «гроші йдуть за пацієнтом» центри первинної медичної допомоги за кожну таку декларацію почали отримувати гроші від НСЗУ. Торік вони були реорганізовані у Центри з надання первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) або Діагностично-консультативні центри (це якраз "вторинка").

За що платить НСЗУ

Зі слів Миколи Якимчука, за I півріччя 2019 року заклади Луцька, які надають первинну медичну допомогу, від НСЗУ отримали понад 52 млн грн на надання первинної медичної допомоги. За рахунок коштів міського бюджету проведені значні ремонти в амбулаторіях міста. Зробили капітальний ремонт в амбулаторії загальної практики сімейної медицини в районі Вересневого. Тут використали понад 13 млн грн. Приміщення було побудоване 60 років тому і давно потребувало капітального ремонту.

Микола ЯкимчукМикола Якимчук

Укладені  декларації – гарантія пакету безоплатних медичних послуг

На своїй сторінці у Фейсбук ексвиконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун зазначає, що українці безкоштовно отримуватимуть чіткий перелік медичних послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Це відбуватиметься на всіх рівнях медичної допомоги: первинній, спеціалізованій амбулаторній і спеціалізованій стаціонарній, екстреній, паліативній і реабілітації.

Лучани, які досі не обрали собі лікаря, безкоштовно зможуть отримати лише екстрену та невідкладну допомогу. За все інше потрібно буде платити.

Як розповів Микола Якимчук, у Луцьку укладено майже 139 тисяч декларацій з дорослими і майже 46 тисяч – з дітьми. Більше 10 тисяч – це мешканці з інших районів і міст, які хочуть обслуговуватися у луцьких лікарів. Станом на 1 січня цього року договір з лікарями уклали  68,5 % населення. Станом на 1 липня – 83,5 %.

Микола Якимчук роз’яснює, що на кожного пацієнта держава виділяє кошти у сумі 370 грн на рік. Ці гроші йдуть у той медзаклад, у якому пацієнт уклав договір з лікарем. Тому у випадку, коли людина звертається в інший заклад, вона повинна цьому закладу заплатити.

«Укласти договір з лікарем – це дуже важливо. Це вагомий фінансовий ресурс для закладу. Це невеликі кошти, але за рахунок них забезпечується надання медичної первинної допомоги, виплачується заробітна плата медичним працівникам і частина коштів йде на розвиток закладу. Тому я хочу звернутися до тих, хто не підписав декларації з лікарем, з проханням зробити це. Це не важко: паспорт, мобільний телефон, ідентифікаційний код і вибрати лікаря», – пояснює Микола Якимчук.

За що платити, а що – безкоштовно

«Звичайно, перелік послуг, який покривається державою, не є великим. І треба розуміти, що ми не є економічно розвинена держава. Мати достойного рівня медицину можуть собі дозволити тільки досить забезпечені держави з високим економічним розвитком», – каже Тетяна Трач.

Як зазначив Микола Якимчук, безкоштовними для тих, хто задекларований, будуть такі послуги: кардіограма, вимірювання артеріального тиску, загальний аналіз крові, сечі, аналіз крові на цукор, холестерин, тропоніни, тест на вагітність, СНІД. Це передбачено 504 наказом МОЗ від 19 березня 2018 року «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги».

Яку заробітну плату отримують луцькі лікарі

Чим фаховіше лікар виконує свою роботу, тим більше у нього пацієнтів. Відповідно, і зарплата більша. 

Начальник  управління охорони здоров’я розповів, що потрібно враховувати і вікові коефіцієнти пацієнтів. Це діти до 3 та до 6 років і пацієнти, яким більше 60 років. За таких пацієнтів лікар отримує більше. І, відповідно, більшу зарплату отримує і медсестра, яка працює у складі команди.

Зі слів Миколи Якимчука, за 1 півріччя середня заробітна плата лікаря "первинки" у Луцьку становила 15 890 грн, максимальна – майже 24 500 грн, мінімальна – майже 6 тис. грн. Середня зарплата фахівця з базовою медичною освітою, тобто середніх медичних працівників, медсестер становила 10 800 грн. Середня заробітна плата лікаря вторинки становить 7 500 грн, середнього медпрацівника – 5 600 грн.

Про плюси і мінуси реформи первинної медицини

Тетяна Трач вважає, що для того, аби давати бодай якусь оцінку результатам реформи, потрібен час. Адже реформа не втілена повністю, а тільки розпочата. І те, що люди називають недоліками, на її думку, найімовірніше – шляхи удосконалення.

Тетяна ТрачТетяна Трач

«Немає системи, яка задовольняла би усіх на 100 %. За оцінкою ВООЗ, для того, аби медицина як галузь розвивалася, треба, щоб держава виділяла 10 %  від ВВП. У нас законом  про фінансові медичні гарантії передбачено 5 %. Наразі маємо приблизно 3 % від ВВП. А ми хочемо, як у Європі. Хоча, як там – у Європі, більшість навіть не знає. Не знають, наприклад, що до вузьких хороших спеціалістів там черги на місяці», – каже Тетяна Трач.

Лікарка вважає, що все, що відбулося за рік, дало можливість здорової конкуренції між лікарями. А це означає, що лікарі вчаться комунікувати, бути коректними, виваженими, лояльним, тактовними.

«Є емоційне вигорання в професії, виснаження, і в певної категорії лікарів ступінь цинізму зростає з роками. А коли ще за твою працю неадекватна оплата плюс пацієнт приходить уже негативно заряджений енергетично, бо йому болить, – то це важко. Я завжди пояснюю скаржникам, що всі ми – люди. І лікар не прилетів з іншої планети, він приїхав тим самим громадським транспортом, йому прийшла така сама квитанція про оплату комунальних, для нього ціни в магазині такі самі і хворіє він також. Тому насамперед треба завжди пам’ятати, що поряд з тобою людина з усіма своїми недоліками і перевагами. І поважати. Як пацієнта, так і медичний персонал. Щоб вивчати настрої населення, я час від часу переглядаю у Фейсбуці коментарі у групах «Теревені про Луцьк», «Медицина Луцька». Там інколи пишуть: «Мені голова болить, порадьте, які таблетки пити». Та, люди добрі, які таблетки? Про що ви? Це що за підхід? Як можна на таке погоджуватись? У нас  сьогодні така позиція, що у медицині «розбираються» всі. І чомусь настільки знецінена професія медика. Працювати у сьогоднішніх умовах емоційно дуже складно. А реформа – це, напевно, той момент, який ще втримає професію», – вважає Тетяна Трач.

Додає, що медицина – важлива соціальна галузь і її не можна робити силами горстки людей. Це робота всієї держави.

«Ви задумувалися, як, наприклад, швидкість надання невідкладної допомоги залежить від якості доріг, стану медичного автотранспорту? А ще від якості медикаментів залежить, від вчасності їх транспортування, від підготовки фахівця, злагодженості роботи багатьох спеціалістів, зокрема й тих, що не є медичними працівниками. Є багато завдань. Багато речей, над якими треба працювати, вдосконалювати. І дороги зокрема. У нас повинна бути нормальна інфраструктура. Впровадження реформи, кількість оцих збоїв, шорскостей, які будуть виникати, залежить від усіх – і від пацієнтів також», – каже лікарка

***

Отож, говорячи про медичну реформу "первинки", можна зазначити, що були встановлені нечіткі дедлайни та некоректні прогнози. І як наслідок –критика та недовіра людей. Тепер інформацію щодо вторинки МОЗ дає обережно, виважено та дуже дозовано. Крок за кроком українська медицина хоче наблизитися до європейської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів