Поділитись:

29% українських підлітків були жертвами онлайн-цькування

Середа, 04 вересня 2019, 19:31

Третина молодих людей у 30 країнах світу стають жертвами булінгу в інтернеті. Україна, на жаль, не виняток: 29 % опитаних підлітків були жертвами онлайн-булінгу.

16 % молодих людей були змушені пропускати заняття в школі через кібербулінг та насильство, – пише Українська правда. Життя з посиланням на опитування U-Report, яке проводить Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Майже три чверті респондентів, які анонімно відповіли на запитання молодіжного опитування, також зазначили, що найчастіше онлайн-булінг трапляється в соціальних мережах, зокрема у Facebook, Instagram, Snapchat і Twitter.

"Доступ школярів до інтернету означає, що школа не закінчується щойно учень або учениця вийшли з класної кімнати, – наголошує Генрієтта Фор, виконавча директорка ЮНІСЕФ. – І, на жаль, булінг так само не закінчується, коли діти залишають будівлю школи. Для поліпшення умов навчання молоді необхідно враховувати те, що їхнє життя нині проходить і онлайн, і офлайн".

У межах опитування молоді люди через SMS та сервіси миттєвих повідомлень дали відповіді на низку запитань про свій досвід онлайн-булінгу та насильства, а також про те, де ці явища найчастіше трапляються і хто, на їхню думку, має відповідати за їх подолання.

Близько 32 % опитаних вважають, що за подолання кібербулінгу має відповідати держава, 31 % – що самі молоді люди, 29 % відповідальними назвали інтернет-провайдерів.

В Україні більше половини молодих людей вважає, що проблему може вирішити сама молодь. У той час кожен п’ятий український підліток думає, що державні органи теж мають відповідальними за подолання кібербулінгу. 14 % молодих людей вбачають необхідність залучення школи і ще 12 % – інтернет-провайдерів.

"Один із ключових висновків, які можна зробити з отриманих відповідей, – необхідно активно залучати молодь і дітей та налагоджувати з ними партнерство"– зауважує Наджат Маала Мджід, спеціальна представниця Генерального секретаря ООН з питань насильства щодо дітей.

"Відповіді на запитання про те, хто відповідає за подолання кібербулінгу, приблизно порівну розподілилися між державою, інтернет-провайдерами (приватним сектором) і самими молодими людьми. Це наша спільна проблема, і ми маємо розділити відповідальність між усіма партнерами", – додає вона. 

В опитуванні взяли участь понад 170 тисяч молодих людей віком від 13 до 24 років із таких країн: Албанія, Бангладеш, Беліз, Болівія, Бразилія, Буркіна-Фасо, В'єтнам, Гамбія, Гана, Еквадор, Зімбабве, Індія, Індонезія, Ірак, Косово, Кот-д'Івуар, Ліберія, Малаві, Малайзія, Малі, Молдова, М'янма, Нігерія, Румунія, Сьєрра-Леоне, Тринідад і Тобаґо, Україна, Франція, Чорногорія та Ямайка.

В Україні до опитування долучилися 6791 підлітків.

Результати дослідження ставлять під сумнів думку, що кібербулінг поміж однокласниками трапляється лише у країнах із високим рівнем доходу.

Так, 32 % респондентів у країнах Європи та Центральної Азії повідомили, що вони стали жертвами онлайн-булінгу.

Близько 53 % зізналися, що вони знають про приватні онлайн-групи школярів, де діти обмінюються інформацією про своїх однолітків із метою цькування.

В Україні про існування таких груп повідомили 59 % опитаних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів