Поділитись:

Пекельне сусідство: що робити, якщо голосні сусіди не дають жити

Неділя, 08 вересня 2019, 20:00

Коли у нас за стіною або зверху – галасливі сусіди, життя може стати нестерпним. Сусіди можуть голосно і довго грати на гітарі, бігати, як стадо слонів, від чого стеля, здається, ось-ось завалиться,  то ремонт у них починається о 7 ранку у вихідний день. З кимось можна домовитися, а є такі, що абсолютно не реагують на прохання і зауваження.

ІА «Конкурент» розпитало юриста Валентина Хаймика, коли та як можна шуміти, а у патрульній поліції нам розповіли, коли зі скаргою на сусіда уже можна звертатися у поліцію.

«Хочешь, я убью соседей, что мешают спать»  

         

Слова із пісні Земфіри багатьом до болю знайомі. На жаль, трапляється так, що у власній квартирі можна стати заручниками неприємної ситуації, коли, наприклад, за стіною день і ніч плаче немовля. Що можна вдіяти у такому випадку? Ми ж не можемо, приміром, поскаржитися у поліцію, аби склали адмінпротокол на маму чи дитину. Це трохи абсурдно. Або коли, приміром, зверху над вами живе двоє дітей, які ганяють по квартирі. Неприємно також, коли ваш сусід затіяв ремонт. Але, хай там як, він таки має право його робити.

Інша справа, коли діти заважають спати після 22.00. Або коли за стіною постійно чути суперечки, крики, лайливі слова. А ремонт роблять у вихідний день та ще й о 7 ранку.

Хтось, уже не витримуючи, вдається у крайнощі, хтось мовчки терпить, аби не псувати сусідські стосунки. А інколи вихід із ситуації є дуже простим. Звичайно, передусім потрібно поговорити із сусідом, який перетворив життя у пекло, і пояснити йому ситуацію. У силу певних обставин він може навіть не здогадуватися про те, що заважає. Й інколи така розмова може повністю вирішити проблему. Або хоча б частково, адже можна домовитися про години так званого затишшя.

Коли можна шуміти

Юрист Валентин Хаймик розповів, що згідно зі ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», не можна голосно кричати, співати, користуватися музичними приладами та іншими джерелами шуму у період з 22:00 до 08:00.

Категорично заборонені салюти, феєрверки, використання інших піротехнічних засобів.  У неробочі та святкові дні заборонено проводити ремонтні роботи. У будні такі роботи не можна проводити з 21:00 до 08:00. Відповідно до санітарних норм, передбачено, що рівень шуму у житлових приміщеннях не повинен перевищувати такі показники: вдень з 07:00 до 23:00 – 55 дБ, вночі з 23:00 до 7:00 – 45 дБ. Наприклад, спокійна розмова у житловому приміщенні приблизно має показник 40 дБ, звук пральної машинки – 75 дБ. Проте, якщо говорити про пральну машину, то, враховуючи товщину стіни між квартирами, навряд чи такий звук буде заважати сусідові.

Зі слів Валентина Хаймика, за порушення тиші передбачена адміністративна відповідальність, згідно зі ст. 182 Кодексу про адміністративні правопорушення. Тут можливі три варіанти: попередження, штраф, конфіскація техніки з посиленням штрафу. Попередження найчастіше застосовується при першому виклику поліції. Якщо це не допомагає, то на правопорушника може бути накладений штраф у розмірі від 85 до 510 гривень. Якщо протягом року людина уже притягувалася до відповідальності за порушення тиші, то штраф буде від 255 до 2550 гривень з конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів, які порушували спокій.

«У більшості випадків звернення у поліцію пов’язані не з шумом сусідів, а з гучними компаніями, які часто сидять біля під’їздів та заважають мешканцям. Часто це закінчується викликом поліції та попередженням порушників. Проте все залежить від конкретної ситуації: з чим пов’язаний шум, де він відбувається і тому подібне. Якщо, наприклад, за стіною чути спів, то тут теж усе залежить від ситуації: наскільки він гучний, чи дійсно спів заважає сусідам, чи дійсно є порушення. Теоретично поліцію сусіди викликати можуть, але на практиці, якщо це до 22:00 години і спів у межах норми, то підстав притягнення до адмінвідповідальності немає», – пояснює Валентин Хаймик.

Насправді дуже складно перевести в площину правопорушення такі види шумів, як тупотіння, плач дітей, гавкіт собаки і т. д. – тобто ті звуки, які не є результатом роботи ремонтних інструментів, електроприладів або аудіоапаратури і за гучністю в принципі входять у дозволений шумовий діапазон. Якщо зателефонувати в поліцію і поскаржитися на те, що у сусідів серед ночі биту годину ридає немовля, або що шумлять сусіди зверху, голосно тупаючи, – такий виклик можуть не прийняти.

На що скаржаться лучани

Речниця управління патрульної поліції у Волинської області Ольга Бузулук коментує, що з початку року надійшло понад 1 100 викликів про порушення тиші. З них задокументовано 62 випадки, тобто оформлено ст. 182 КУпАП.

«Іноді порушення справді неможливо зафіксувати, бо нам просто не відчиняють двері. Або коли прибуває патрульна поліція, то шуму вже немає. Інколи заявники не виходять на зв'язок, а треба ж оформити заяву, взяти пояснення, аби належно все задокументувати. Зазвичай на порушників діє профілактична бесіда, вони припиняють правопорушення», – пояснює Ольга Бузулук.

Із її слів, були звернення про те, що сусіди зверху дуже гучно співають, чим заважають відпочивати заявникові. Скаржилися на мешканців, які винайняли щодобово квартиру і поводять себе дуже шумно. Також дуже часто лучани викликають поліцію, коли у вихідний день сусіди роблять ремонтні роботи. У таких  заявників  – маленькі діти, яким заважає шум. Непоодинокими є скарги й про те, що у сусідній квартирі дуже гучно лаються, чим порушують тишу мешканців будинку.

Як розповіла Ольга Бузулук, на всі подібні виклики патрульна поліція завжди виїжджає і ретельно їх опрацьовує. Також у заклади так званих «СпортЛото» постійно направляються екіпажі, обстежуються густозаселені райони міста. Адже багато скарг від лучан і про порушення тиші на прибудинкових територіях. Оскільки штраф низький, то деякі порушення мають систематичний характер, а патрульні вже знають місця, де потенційно ці порушення відбуваються.

Ходити навшпиньки

Буває і так, що сусіди просто перебільшують проблему і тих, хто живе зверху і за стіною, змушують ходити навшпиньки. Про це пишуть лучани у соцмережах. І кажуть, що це також величезна проблема. У власній квартирі неможливо розкласти диван, впустити на підлогу тарілку та навіть нормально ходити. Дитина не має права стрибнути чи бігати у власній оселі. Такі сусіди вказують, коли вставати вранці, адже їм заважає те, що зверху люди збираються на роботу, а також набридають удень. Бо вони не працюють і щодня удома, тому сусіди зверху їм заважають відпочивати.

Та хай там як, усі завжди впевнені у своїй правоті. Проте перш ніж вдаватися у крайнощі, потрібно все ж спробувати знаходити компроміси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024