Поділитись:

«Такі форуми повинна робити Україна»: Юлія Вусенко про візит на «Криниця-Здруй» 2019

П'ятниця, 06 вересня 2019, 16:10

Депутатка Луцької міської Юлія Вусенко вважає, що Україна повинна була би проводити міжнародні форуми, на кшталт економічного форуму в польській Криниці, який називають «Польським Давосом». Про враження від поїздки депутатка розповіла «Конкуренту».

Вона відвідує форум вже четвертий рік поспіль на запрошення організаторів та виступає тут на одній із панелей. Загалом дійство відбулося вже 29-ий раз поспіль. Це масштабна міжнародна зустріч представників економічної та політичної еліти Центрально-Східної Європи. Його учасниками стають кілька тисяч учасників.

Юлія Вусенко була спікеркою на панелі, що присвячена місцевому самоврядуванню. В цьому році учасники дискутували щодо спільних проектів, які втілені країнами Європейського Союзу на рівні місцевого самоврядування.

«Польща втілює величезну кількість таких проектів. Можна побачити навіть на автобанах надпис, що дорога побудована за кошти Європейського Союзу в рамках певного проекту. Такі ж таблички можна зустріти у скверах, парках, до слова, й луцькому зоопарку. Ми обговорювали, позитивно чи негативно впливають ці проекти на розвиток громади, чи бувають проекти, які викликають суспільний негатив. Ми зачіпали соціальні проекти, адже вони розкривають питання спільного громадського простору тощо. Наприклад, це збереження культурною спадщини, побудова центрів для розвитку, бібліотек», – розповіла Юлія Вусенко.

Вона каже, що важливим є чути громадськість, розподіляючи кошти бюджету та визначаючи пріоритети розвитку.

Українську сторону, зокрема, представляло три колишніх міністри закордонних справ, представники парламенту, люди, які відповідають за зовнішню політику країни, представники органів місцевого самоврядування.

У цьому році на форумі був вперше відкритий український дім. Тобто, окрема локація, що була присвячена саме українським виробникам, пояснила Вусенко. Тут була яскраво представлена промоція Тернопільщини. В домі можна було покуштувати українські яблука, вино, сир,  або переглянути пресу. Досі українська продукція була представлена на загальній території, а цього року отримала свою окрему локацію.

В українському домі також відбувалися тематичні панелі, які пов’язані із українськими питаннями. Наприклад, обговорювали тему НАТО та його майбутнього. Зі вуст представників різних держав лунали критичні питання до України, наприклад, щодо розрізнених настроїв населення серед українців щодо членства в НАТО. Однак завдяки присутності досвідчених фахівців, на них вдавалося знайти аргументовані відповіді. Наприклад, серед таких була Оксана Юринець, яка очолювала українську делегацію у Парламентській асамблеї НАТО.  

«Один з представників Польщі, які підтримували нас у цьому питанні, сказав, що якщо ми говоримо про Україну та НАТО, то тут треба представникам НАТО подякувати України за позицію. Бо захисну функцію, яку взяла на себе ця організація, виконуємо ми, Україна», – розповіла Юлія Вусенко.

Інша дискусія, яка вразила депутатку, стосувалася економічних санкцій, які застосовує Європа щодо Росії. Частина представництв висловили сумнів в їх доцільності. Однак українська сторона наполягала на протилежному, більше того – на посиленні санкцій.

«Такі форуми повинна робити Україна. У нас немає форуму такого рівня. Його називають польським Давосом, адже це найбільший форум, який проводиться в Східній Європі», – зауважила Юлія Вусенко.  

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Успішні жінки в політиці: у Луцьку ділилися досвідом (фото)

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
07 березня 2024
22 лютого 2024
11:07
24 грудня 2022
15 грудня 2022
29 листопада 2022
16 листопада 2022
15 листопада 2022
14 листопада 2022