Поділитись:

В Україні прагнуть заборонити антибіотики в м'ясній, молочній та рибній промисловості*

П'ятниця, 06 вересня 2019, 16:15

Безконтрольне використання антибіотиків в харчовій промисловості викликає хвороби та антибіотикорезистентність, яку Всесвітня організація охорони здоров'я вже офіційно визнала глобальною загрозою здоров'ю людини та продовольчій безпеці – заявляє автор петиції, керуючий акціонер EPIKUR Олексій Коваленко.

За даними ВООЗ обсяг антибіотиків, які використовуються у ветеринарії для продуктивних тварин, птиці та аквакультури сьогодні більш ніж удвічі перевищує обсяг лікарських засобів, що застосовуються в медицині. Безконтрольне використання антибіотиків призвело до появи бактерій, стійких до них, та передачі таких генів-переносників людині.

Наприклад, вирощування курки з антибіотиками спрощує життя виробника: птах зростає швидше, більше важить і рідше хворіє. Це помітно здешевлює виробництво, а ціна для споживача знижується. Але коли курка їсть корм з вмістом антибіотиків, в її організмі формуються стійкі до антибіотиків бактерії. Разом з курятиною, як і з будь-яким іншим м'ясом, вирощеним з використанням антибіотиків, вони потрапляють в людський організм.Через ці бактерії знижується імунітет, порушується обмін речовин, з'являється алергія, набряки, дерматит, дисбактеріоз та інші захворювання. Але найголовніше – розвивається стійкість до антибіотиків, коли вони перестають діяти.

На жаль, цю загрозу посилено намагаються приховати фармацевтичне лобі і багато виробників. Але незважаючи на їх активний опір, ще у 2006 році Євросоюз виніс заборону на їх використання в тваринництві для профілактики і стимуляції росту.

«Ми показали суспільству, що така проблема є, і не тільки в Україні, вона давно в фокусі порядку денного всієї світової спільноти. І Україні слід приєднатися до частини цивілізованого світу та на своїй території також включиться в розв'язання цієї задачі. Компанія «Епікур» за два роки змогла отримати стійкі результати вирощування курячого м'яса без використання антибіотиків. Це реально, але вимагає зусиль, чіткої програми, великої волі компанії і дисципліни» – впевнений Олексій Коваленко.

Генеральний директор ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліна Сич впевнена: у виробництві продуктів харчування на перше місце завжди потрібно ставити здоров'я споживача.

«Директор з розвитку і власник компанії «Сіріон» Тетяна Ілларіонова звернула увагу на те, що наші діти можуть опинитися на межі екологічної катастрофи через продукти, для виробництва яких застосовувалися антибіотики. В Україні ця тема не є топовою для ЗМІ, але в розвинених країнах це те, чим «дихає» суспільство»

Проблема резистентності до антибіотиків дуже глибока, і вирішувати її потрібно на державному рівні.

Думку колеги повністю підтримує Олексій Коваленко. Він упевнений, проблему антибіотикорезистентності потрібно вирішувати спільно: державі, суспільству та виробникам!

Надрукувати
мітки:
коментарів