Поділитись:

Не допускати на уроки дітей без форми – порушення, – освітній обмудсмен

Середа, 11 вересня 2019, 11:25
Не допускати на уроки дітей без форми – порушення, – освітній обмудсмен

фото ілюстративне 

Перший тиждень навчального року вже позаду, і дехто з батьків школярів повідомляє про вже традиційні конфлікти з вчителями через шкільний одяг дітей.

Водночас одним із перших рішень Президента України Володимира Зеленського стало скасування указу про шкільну форму. У Міністерстві освіти і науки цей документ назвали давно застарілим, а шкільну форму – компетенцією шкільних спільнот. Новопризначений освітній омбудсмен Сергій Горбачов роз’яснює: ніхто не має права змушувати батьків вдягати дитину до школи певним чином і обмежувати доступ одягнених "не по формі" дітей до уроків, – пише Радіо Свобода. 

Зі слів Сергія Горбачова, указ про шкільну форму формально мав на меті захист української легкої промисловості, адже передбачав виробництво форми з українських тканин. Ця умова, як і зобов’язання держави забезпечити школярів одягом, не виконувалася.

Наразі, за словами Горбачова, ніхто не може нав’язати дитині і батькам певну форму одягу.

Сергій ГорбачовСергій Горбачов

«Форма означає обов'язковість, тобто якщо є певна форма, то той, хто цю форму не носить, має бути покараний, інакше обов'язковість не має сенсу. Це загальний принцип. І я завжди запитував у прихильників шкільної форми: скажіть, будь ласка, а які санкції ви пропонуєте застосовувати до дитини, яка не хоче вдягати ту форму, яку для неї хтось вигадав? І от після цього наступає ступор – я жодного разу не отримував відповідь на це запитання», – розповідає він.

Омбудсмен називає себе прихильником ознак, які б говорили про приналежність дітей до певного навчального закладу, але тільки на добровільних засадах:

«Якщо дитина хоче вдягнути значок, шеврон, краватку, то, будь ласка, вона має пишатися своєю школою, своїм закладом освіти. Якщо ні, вибачайте, не можна змушувати до цього».

Таким чином, зі слів чиновника, будь-які приписи шкільних статутів щодо форми одягу не мають юридичної сили. Педагогічної цінності в ній він також не вбачає.

«У мене величезний досвід роботи в освіті, і в усіх закладах освіти, якими я керував, ніде не було форми, і принципово, і по факту. Я не бачив жодної дитини, яка була б одягнена так, що було б соромно. Бо діти, якщо з ними спілкуватися нормально і пояснювати, що є доречність одягу, доречність певного стилю, виховувати стиль потрібно – то діти до цього дослухаються. А от коли запроваджуються всілякі каральні санкції, то діє лише навпаки», – вважає освітній омбудсмен.

Горбачов додає: недопуск дитини на заняття через одяг – це порушення її права на освіту. Відтак батькам, за його словами, варто звертатися до місцевого управління освіти та правоохоронних органів.

«А взагалі пояснювати впевнено, ввічливо, але твердо, що те, як дитина вдягається – це є особиста справа дитини та її родини. Все», – підсумовує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів