Поділитись:

Українці зможуть контролювати витрати на ремонт доріг онлайн

П'ятниця, 13 вересня 2019, 00:30

На баланс Міністерству інфраструктури передано аналітичний веб-портал "Прозора інфраструктура", на якому розкриваються дані про ремонт та будівництво автомобільних доріг в Україні.

Про це повідомляється на урядовому порталі, йдеться в матеріалі Економічної правди.

"Прозора інфраструктура" – це портал відкритих даних про інфраструктурні проєкти, які впроваджуються за державні кошти. Сьогодні на порталі розкривають дані про ремонт та будівництво автомобільних доріг державного та місцевого значення", – зазначається у повідомленні.

Передача порталу відбулась під час спільного брифінгу Віце-прем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, міністра інфраструктури Владислава Криклія та директора Програми "Ініціатива прозорості інфраструктури" (CoST) Джона Гокінса.

Міністр цифрової трансформації зауважив, що портал створено ініціативою CoST Ukraine, які є переможцями минулорічного конкурсу проєктів на основі відкритих даних Open Data.

Наприкінці липня цього року CoST за фінансової підтримки USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" створила аналітичний модуль, що дозволяє моніторити проведені тендерні процедури у сфері будівництва, ремонту та реконструкції доріг загального користування.

Тепер же завдяки співпраці Міністерства цифрової трансформації та USAID/UK aid цей модуль вдосконалять і доповнять функціями, які дозволять Мінінфраструктури, представникам бізнесу, журналістам та громадськості отримувати комплексну інформацію про стан дорожньої галузі або конкретного проєкту, проводити якісний моніторинг та контроль за використанням публічних коштів.

Зокрема, після передачі порталу до Мінінфраструктури, окрім даних про тендери з ProZorro, веб-портал отримуватиме дані з Єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending.gov.ua. Це дозволить моніторити реальні витрати за проектами.

Окрім того, на порталі розкриватимуть інформацію державні адміністрації всіх областей України. Наразі це роблять тільки 6 із 24-х.

Також буде додано модуль, який дозволить будь-кому легко отримати інформацію щодо ремонту доріг державного та місцевого значення.

"База даних порталу буде доповнена інформацією про будівництво та ремонт доріг від початку роботи Prozorro в Укравтодорі (від 2016 року), що дозволить мати ще більш повну картину щодо учасників ринку", – зазначається у повідомленні.

Зазначається, що модернізований веб-портал із розширеним функціоналом аналітичного модуля запрацює за півроку.

"Оновлений інструмент дозволить побачити, як відбуваються закупівлі дорожніх робіт, та дізнатися інформацію про конкурентів. Завдяки порталу громадські активісти також зможуть контролювати ефективність використання публічних коштів під час впровадження інфраструктурних проєктів та виявляти ризики корупції", – зазначається на сайті уряду.

Нагадаємо:

Із вересня 2019 року в Україні діють нові норми щодо будівництва доріг, які передбачають покращення якості дорожнього покриття завдяки застосуванню модифікованих бітумів.

Як повідомлялося, ремонт 1 кілометра дороги у 2018 році найдорожче обійшовся у Закарпатській, Черкаській та Хмельницькій областях. 

Також зазначали, що всі дороги в Україні можуть бути відремонтовані впродовж 10 років, це коштуватиме 1 трильйон гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як ремонтують трасу Київ – Ковель – Ягодин (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
29 січня 2024
04 грудня 2023
19:19
13 листопада 2023
11 жовтня 2023
03 жовтня 2023
19 серпня 2023
03 серпня 2023
07 червня 2023
25 квітня 2023