Поділитись:

В Україні відзначають новий церковний рік

Субота, 14 вересня 2019, 19:17

Календарний Новий рік ми відзначаємо 1 січня, і багато хто знає, що ця традиція походить зі Стародавнього Риму, бо саме цього дня відбувалося набуття повноважень новими консулами.

Старозавітня Біблійна традиція була іншою – новий рік розпочинався в період, який відповідає нашому місяцю вересню. Цю традицію продовжила Церква, встановивши 1 (14 н.с) вересня відзначати новий рік, або Початок індикту. Варто зазначити, що з кінця X століття після Хрещення Київської Руси, це свято стало православним святом і у багатьох слов'янських народів, – повідомляє  Православна Церква України у Facebook. 

Як йдеться у повідомлення, назва вересня походить від латинського слова «septem», що в перекладі означає – «сім». Тобто за первинним значенням слова вересень іменується сьомим місяцем, бо римляни рахували місяці починаючи від першого весняного місяця – березня. До речі, слово «індикт» також латинського походження і означає – «оголошення, постанова», в цьому випадку – сповіщення про початок нового богослужбового року.

Варто знати, що вересневий початок церковного року характерний лише для Церков східної традиції. Західна ж розпочинає його першою неділею різдвяного посту (адвенту).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів