Поділитись:

Джазовий вересень: чим дивуватиме "Цитра" в Луцьку

Субота, 14 вересня 2019, 14:30
Джазовий вересень: чим дивуватиме «Цитра» в Луцьку

Перший джазовий клуб Луцька і найменший музичний заклад України відчинив двері для своїх відвідувачів чотири місяці тому. Однак вже за такий короткий час гості “Цитри” мали змогу побувати на багатьох різножанрових концертах, вінілових вечорах, тематичних алковечірках, перформансах, театралізованих постановках, цікавих лекціях, джемсейшенах
тощо. 

Серед найбільш яскравих подій – виступи львівського гурту ShockolaD feat Bria Blessing, відомого київського блюзмена Макса Таврічеського, що приїздив із сольною програмою та в дуеті з талановитим турецьким піаністом Едемом Тонгючем, неперевершеного гостя з далекої Аргентини Даніеля де Віто, віртуозного гітариста Макса Ватутіна; колективи Ullam, Atmawinds, Imago Jazz, Mary D White & Slap, Carlos Bandos, а також унікальний експромт від луцького гурту Резус Блюз у складі 1995-го року, – повідомляють творці   альтернативного культурного простору – Віктор Грисюк, Роман Домбровський та Руслана Моклиця.

Загалом з моменту відкриття і до кінця серпня у джаз-клубі  відбулося понад 35 заходів. У  вересні ж організатори обіцяють поставити новий рекорд, заповнивши програму подій “Цитри” максимально. Вже зараз на офіційній сторінці закладу у мережі fasebook можна побачити афішу, на якій зазначено 20 заходів, не беручи до уваги Вільного мікрофону щопонеділка і таємничих позначок ТВА (To Be Announced).

Власне, як кажуть самі “цитряни”, це своєрідний  експеримент і перевірка меломанів та мистецької тусовки Луцька на витривалість, а також заклопотаність в період нового навчального року.

6 вересня до нашого міста завітав київський колектив “Safety Trio”. Музиканти почали працювати над своєю спільною авторською програмою влітку 2017 року, після чого відразу ж отримали запрошення на фестиваль Jazz Bez. Їхні композиції – це гармонійна суміш джазу, латиноамериканських ритмів та етномотивів. 

Марина Крамаренко – рояль
Валентин Пастухов – бас-гітара
Алекс Корсун – барабани

15 вересня, затамувавши подих, очікуємо на неймовірне дійство – “Лісову пісню у джазі”. Цей українсько-польський проект був створений завдяки натхненню та неординарному баченню 19-річної джазової піаністки Катерини Зяблюк на основі музичного матеріалу, який свого часу на Поліссі зібрала та використала у якості обрамлення своєї найвідомішої п’єси – драми-феєрії у трьох діях – Леся Українка. 75-хвилинна сюїта-імпровізація “Forest Song” не має аналогів у світі. Вона увібрала в себе величезну кількість стильових нашарувань від джазу та авангарду до медитативних фолькових наспівів. 

Катерина Зяблюк – фортепіано
Наталія Сорокіна – гітара
Андрій Нагорний – барабани

Вперше і лише три концерти з презентацією творчості Лесі Українки в джазі відбудеться в Україні. І один з них – саме в Луцьку. 

24 вересня – визначний день для усіх поціновувачів мистецтва слова, адже "Цитру" відвідає і, як завжди, змусить аудиторію шаленіти легендарний засновник і вокаліст гурту “Мертвий півень”, лідер андерграундного театру “Арабески” Місько Барбара. Про нього можна говорити годинами, але ліпше один раз побачити, аби проникнутись тією атмосферою і енергетикою, яку передає під час свого виступу цей культовий артист.

Джазовий вересень: чим дивуватиме «Цитра» в Луцьку

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ресторанна премія: луцький заклад може стати відкриттям року

Надрукувати
мітки:
коментарів