Поділитись:

Облігації компанії Ахметова подорожчали на 40 % після рішень НКРЕКП

Середа, 01 червня 2016, 17:06

Після війни Порошенка проти олігархів Ахметов вийшов з прибутками.

Ще у березні 2014 Президент України Петро Порошенко зробив заяву про деолігархізацію України. Відкрили кілька антиолігархічних фронтів, а найзапекліші бої розпочались на "антиахметівському фронті", – повідомляють Наші гроші.

У результаті 2015 рік пройшов для ахметівської енергокомпанії ДТЕК під тиском двох фронтів. З одного боку душили валютні борги, які компанія наробила у "ситі" роки за Януковича. З другого підтискали державні енергоменеджери, які діяли у парадигмі деолігархізації. Наприклад, тодішній міністр енергетики Володимир Демчишин планував продати 25-відсоткові пакети державних акцій у "Дніпроенерго", "Західенерго" та "Київенерго" на аукціонах з правом для покупця викупити потім 75-відсоткові пакети у нинішнього власника Ахметова.

Найкривавіша бійня розгорнулась за маржу, яку Ахметов міг закласти під час продажу електроенергії. Каменем спотикання була ціна за вугілля. Держава стверджувала, що вугілля – продукт дешевий, а відтак і енергія з нього – недорога. Відтак боргові облігації ДТЕКу пробивали одне дно за іншим. Однак так тривало недовго.

Навесні 2016 року влада робить розворот на 180 градусів. Спочатку у березні НКРЕКП затвердила підвищення на 15-20% тарифів на електроенергію, вироблену ДТЕКом та іншими теплоелектростанціями. Це спершу не дуже позначилось на настроях інвесторів, бо агентство Fitch саме у березні понизило рейтинг ДТЕКівських облігацій до рівня "обмежений дефолт". У квітні те ж НКРЕКП ввела в дію нову методику розрахунку ціни на електроенергію. Відтепер ціна вугілля для виробітку е/е вираховується так: ціна в порту Роттердам плюс вартість доставки до України. Тобто вартість вугілля для електрогенерації зросла на чверть до 1500 грн/т.

Подорожчання вугілля, а відповідно й електроенергії НКРЕКП повністю переклала на гаманці пересічних українців. Упровадження "роттердамської" формули коштуватиме усім нам 9,5 млрд грн. Тобто саме таку суму українці переплатять виробникам "вугільної" електроенергії, найбільшим з яких і є Ахметов.

Уже у травні облігації ДТЕК почали різко зростати в ціні – за два тижні на 40%. Тобто той, хто раніше накупив їх на дні, може зараз їх продати майже у півтора рази дорожче, і вся ця різниця буде чистим прибутком. Наприклад, вклавши $100 мільйонів у скупку дешевих облігацій і продавши їх зараз за $140 млн – матимете $40 мільйонів чистого профіту.

У квітні гендиректор ДТЕК Максим Тимченко повідомив, що ці облігації скуповувала інвесткомпанія ICU.

"За нашими даними, компанія ICU набувала облігації ДТЕК з випуску 2013 року. Проте ця інформація на сьогоднішній день могла втратити актуальність", - зазначив Тимченко.

У 2013 році ДТЕК здійснив випуск єврооблігацій із терміном погашення в 2018 році на загальну суму 750 млн доларів.

Інвесткомпанія ICU відома багаторічною співпрацею зі структурами Петра Порошенка, - йдеться у матеріалі.

Надрукувати
мітки:
коментарів