Поділитись:

Дружина покійного Георгія Гонгадзе пише про нього книгу

Вівторок, 17 вересня 2019, 03:22
Дружина покійного Георгія Гонгадзе пише про нього книгу

Журналістка "Голосу Америки" Мирослава Гонгадзе почала писати книгу про свого чоловіка, журналіста Георгія Гонгадзе, вбитого у вересні 2000 року.

Про це вона повідомила у Facebook, інформує Цензор.НЕТ.

"Минуло 19 років з тих пір, як я бачила свого чоловіка в останній раз. Цього року у Фонді журналістики ім. Немана в Гарвардському університеті я нарешті почала писати про це. Я відчуваю, що прийшов час поділитися своєю любов'ю зі світом", – написала Мирослава Гонгадзе, опублікувавши уривок з майбутньої книги.

"У світі є люди, які не бояться смерті, вони живуть так, ніби немає ніяких бар'єрів, немає кінця. Вони знають свою мету і готові пожертвувати заради неї. Вони живуть сьогоднішнім днем, як ніби завтра не існує. Він був одним з них" , – пише вона про свого покійного чоловіка.

У квітні 2000 року журналіст Георгій Гонгадзе заснував інтернет-видання "Українська правда". А вже через півроку, у вересні, він зник. 2 листопада в Таращанському лісі, в 70 км від Києва, було знайдено тіло, в якому друзі і родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердили, що знайдений труп – це тіло Гонгадзе. Однак тільки в лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею "умисне вбивство", а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе. У 2009 році в Київській області було знайдено останки черепа, які належали зниклому журналісту. Але мати Георгія Гонгадзе до останнього не вірила, що знайдені останки належать її синові, тому його поховали тільки 22 березня 2016 року.

Зникнення і вбивство Георгія Гонгадзе викликало широкий громадський резонанс як в Україні, так і за кордоном. В Україні з акцій протесту проти зникнення і вбивства Гії почалися широкомасштабні акції протесту відомі під назвою "Україна без Кучми", в ході яких протестуючі звинувачували тодішнього президента і його найближче оточення в зникненні журналіста і вимагали відставки президента.

21 липня 2009 року через звинувачення у скоєнні цього злочину в селі Житомирської області був заарештований ексначальник департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач. Пукача "вирахували" за мобільним телефоном. Генпрокуратура 24 липня 2009 висунула офіційне обвинувачення Пукачу в співучасті у вбивстві журналіста.

За результатами слідства, Пукач, отримавши усний наказ від тодішнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка ліквідувати Георгія Гонгадзе, 17 вересня 2000 року скоїв це вбивство на чолі злочинної групи, що складається з працівників ГУ МВС України – Валерія КостенкаОлександра Поповича і Миколи Протасова (в 2008 році перші двоє були засуджені судом до 12 років ув'язнення, третій – до 13 років). Підозрювані в причетності до вбивства були затримані в лютому 2005 року. Троє співробітників департаменту зовнішнього спостереження МВС: Валерій Костенко, Олександр Попович і Микола Протасов, – в ході судового процесу зізналися в тому, що 16 вересня 2000 року в супроводі генерал-лейтенанта міліції Пукача і за його наказом вивезли Гонгадзе за межі Києва. У 2008 році Апеляційний суд Києва визнав винними трьох колишніх співробітників МВС. Разом з тим, викрадач Гонгадзе, експолковник МВС Протасов раптово помер у Менській колонії. Зокрема в своїх свідченнях Протасов казав: "Гонгадзе набрав повітря і пручався, і тоді Пукач наказав вибити з нього дух".

У січні 2013 року суд визнав Пукача винним і засудив до довічного ув'язнення. На питання судді, чи згоден він з вироком, Пукач заявив: "Я погоджуся, коли в цій клітці зі мною будуть сидіти Кучма і Литвин". Також під час оголошення вироку Пукач заявив: "Запитайте у Кучми і Литвина про мотиви вбивства Гонгадзе". Сама ж справа про вбивство Гонгадзе раніше була закрита в зв'язку з подвійним самогубством нібито замовника Кравченка. Разом з тим, в 2016 році в ГПУ заявили, що працюють над новою справою "у стосунку до людей, які називаються "виконавці, замовники, підбурювачі".

6 січня 2016 року Апеляційний суд Києва залишив вирок у силі. В ході цього засідання Пукач розповів нову версію вбивства Гонгадзе.

Втім, крапка в цій резонансній справі ще не поставлена ​​– не тільки безкарними, але й неназваними залишаються замовники вбивства журналіста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 березня 2024
02 лютого 2024
27 січня 2024
31 грудня 2023
08 грудня 2023
22 листопада 2023
20 вересня 2023
17 вересня 2023
01 червня 2023
03 травня 2023