Поділитись:

Скасування пайової участі – удар для розвитку волинських громад, – АМУ

Вівторок, 17 вересня 2019, 11:35
Скасування пайової участі – удар для розвитку волинських громад, – АМУ

У громадах Волині відміна пайової участі може поставити хрест на розвитку інфраструктури. 

Місцеві бюджети українських громад можуть позбавити важливого джерела доходу – пайової участі. Зокрема, втрати бюджетів волинських громад сягнуть десятків мільйонів. Йдеться про ухвалений у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності
в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачена відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту, – повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України. 

АМУ наголошує, що пайова участь становить значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів та закликає парламент не приймати поспішного рішення щодо її відміни. Фахівці Асоціації міст України переконані, що якщо скасувати пайову участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток.

«Скасування пайової участі лише дещо процедурно спростить діяльність забудовників. Проте це не покращить загальну ситуацію і створить нові проблеми. Ми вбачаємо більше шкоди від таких змін, ніж користі», – йдеться зверненні Асоціації міст України до народних депутатів України.

За даними експертів АМУ, у 2018-му місцеві бюджети отримали близько 1,6 млрд грн., а вищезазначеним законопроєктом, всупереч частині третій статті 142 Конституції України. компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.

Значних втрат зазнають і окремі місцеві бюджети Волині. Так, за інформацією консультанта з бюджетних питань Асоціації міст України (проєкт «ПУЛЬС»), Василя Грома, за вісім місяців 2019 року пайової участі у бюджет Луцька надійшло майже 14 мільйонів, Нововолинська – близько 756 тисяч, Ковеля – понад 17 тисяч. Якщо говорити про ОТГ, то для них це теж чималі гроші. Так до бюджетів об’єднаних територіальних громад цьогоріч уже сплачено сотні тисяч гривень пайової участі: до Боратинської – майже 947,5 тисяч гривень,
Заборольської – понад 785 тисяч, Підгаєцької – майже 703 тисячі, Липинської – понад 320 тисяч, Княгининівської – близько 257 тисяч, Дубівської – 49 тисяч, Ківерцівської міської – майже 117 тисяч, Цуманської і Люблинецької селищних – близько 122 та 35 тисяч відповідно.

Є пайова участь і в бюджетах інших громад, хоч і не велика. Це гроші, які використовують на капітальні видатки на будівництво, розроблення містобудівної документації, ремонт та реконструкцію дитсадків, шкіл, лікарень, об'єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту та інші соціально важливі проєкти. Тож, на глибоке переконання фахівців Асоціації міст України, скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові.

Відтак, зважаючи на ситуацію, АМУ пропонує під час розгляду законопроєкту №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські громади "просять" повернути субвенції

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024