Поділитись:

«Експеримент на курцях»: електронні сигарети небезпечніші за традиційні

Четвер, 19 вересня 2019, 17:47
«Експеримент на курцях»: електронні сигарети небезпечніші за традиційні

В електронних цигарках із м’ятою та ментолом було виявлено канцероген. Курець вдихає його у 1000 разів вищій концентрації, ніж при курінні традиційних ментолових сигарет.

Про це попереджають американські фахівці на сторінках «JAMA Internal Medicine»,– повідомляє Монітор Інфо, посилаючись на TVP Info.

Дослідники з Медичної школи Дюкського університету (Duke University School of Medicine) стверджують, що в бездимних сигаретах і в контейнерах із рідиною для електронних сигарет з ароматом м’яти та ментолу виявлено пулегон – речовину, що міститься в рослинних оліях, яку одержують, зокрема, із м’яти. Один із авторів дослідження Свен-Ерік Джордт зазначає, що це та ж речовина, яку у 2018 р. було заборонено використовувати в харчовій промисловості через канцерогенні властивості.

Більше того, ця канцерогенна речовина поглинається з електронних сигарет у 1000 разів більшій дозі, ніж під час куріння традиційних ментолових сигарет.

Свен-Ерік Джордт підкреслює, що регуляції Агентства з питань продуктів харчування та ліків (FDA) більш суворі для харчових продуктів, ніж для електронних сигарет. Тютюнова промисловість ще в 1970-х рр. XX ст. знала, що варто відмовитися від пулегону, та перейшла на синтетичні аналоги.

FDA використовує показник коефіцієнту експозиції (MOE), який визначає максимальну дозу певної речовини, яка не викликає раку. Безпечною вважається продукт, у якому показник складає більше 10 000 одиниць. Чим менша кількість, тим менш безпечна їжа.

Дослідження фахівців Дюкського університету засвідчують, що всі перевірені електронні сигарети мали коефіцієнт нижче 10 000 одиниць. Що стосується контейнерів із рідиною для електронних сигарет, цей показник становив від 325 до 6012, а для бездимних сигарет – від 549 до 1645.

Доктор Панагіс Галіасатос, директор Клініки лікування тютюнозалежності у Медичній школі Джонса Хопкінса, який не брав участі в дослідженні, каже, що результати є «дуже тривожними». На його думку, виробники електронних сигарет експериментують над здоров’ям своїх користувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів