Поділитись:

Як перевірити якість вакцини

П'ятниця, 20 вересня 2019, 19:30
Як перевірити якість вакцини

Дотримання належних умов зберігання і транспортування вакцин необхідні для збереження їхньої якості та ефективності.

Вакцини є чутливими до температури, тому вкрай важливим є дотримання холодового ланцюга. В середньому для більшості вакцин температура зберігання становить від 2 до 8 градусів за Цельсієм. На цьому наголосила у Facebook екскерівниця Мінздоров'я Уляна Супрун. 

Якщо закритий флакон з вакциною зберігається за температури, яка вища за належну, вакцина не стає шкідливою. Але це може вплинути на її ефективність. В такому випадку щеплення може не формувати захист від хвороби.

Щоби контролювати ці показники, на флаконі з вакциною є спеціальні термоіндикатори. Це наклейки з термочутливим матеріалом. Вони є на більшості вакцин, зокрема на прекваліфікованих ВООЗ.

Кожен охочий може додатково переконатися, що вакцина є ефективною та дієвою. Потрібно перед щепленням перевірити термін придатності та подивитися на термоіндикатор.

На що варто звернути увагу:

  • Термоіндикатор знаходиться або на кришечці або на етикетці флакону. Для його виготовлення використовується спеціальна фарба, яка реагує на зміни температури.
  • Зазвичай термоіндикатор виглядає як круг темного кольору. Всередині нього розміщено невеликий квадрат світлого кольору.
  • Квадрат ніколи не буває сніжно-білим, а завжди має відтінок.
  • Доки квадрат є світлішим за круг – вакцина є ефективною і може бути використана для щеплення.
  • Якщо квадрат не видно взагалі або він темніший за круг, що його оточує – вакцина вже не є ефективною, тож використовувати її не варто.

Усі вакцини, які закуповує Україна, є безпечними та відповідають стандартам якісної практики виробництва. Будь-яка вакцина перед тим, як вперше отримати реєстраційне посвідчення, проходить багатоетапні дослідження щодо імуногенності, безпеки, ефективності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  ТОП-5 міфів про вакцини: яким помилковим твердженням вірять українці

Надрукувати
мітки:
коментарів