Поділитись:

Побори в школах: куди скаржитися батькам

Понеділок, 23 вересня 2019, 10:00
Побори в школах: куди скаржитися батькам

Днями в більшості українських шкіл відбулися батьківські збори, після яких мами і тати учнів масово почали скаржитися в соцмережах на нові вимоги здавати гроші.

Перелік потреб, на які просять, а часом і вимагають гроші, – як і раніше, широкий, пише "Сегодня".

Втім,цього року з'явилася нова тенденція – дедалі більше батьків відмовляються платити. Про це повідомила один з керівників громадської організації "Батьки SOS" Олена Бондаренко.

"Тенденція нового навчального року – це те, що все більше людей відмовляються робити внески. Батьки вкладають чимало в дитину і за межами школи. Маю на увазі послуги репетиторів, гуртки і т.п. Тому і вважають, мовляв, навіщо вкладати гроші в шкільні стіни, якщо вони не дають дітям необхідних знань в повному обсязі, – говорить Бондаренко. - Але справа в тому, що в самих управліннях освіти протягом останніх років все частіше говорили директорам шкіл, мовляв, грошей немає, домовляйтеся з батьками. Зараз ми знаємо, що фінансування освіти збільшилася, але установка "домовляйтеся з батьками" залишилася".

У Міносвіти категоричні: побори – це незаконно.

"Батьківські комітети" не регламентовані жодним з документів. Якщо якісь люди називають себе "батьківським комітетом", то це просто їх бажання. Школа може створити самоврядування, але воно точно не повинно займатися вибиванням грошей. Батькам можу сказати так: ніхто і ніколи в школі не має права у вас вимагати грошей", – сказала нам заступник міністра освіти Оксана Макаренко.

Куди скаржитися на вимагання

Тенденцію того, що все більше батьків відмовляються платити внески, підтверджують і чиновники юстиції. Як розповів нам голова столичного територіального управління юстиції Станіслав Куценко, до їхньої структури часто стали звертатися батьки школярів не тільки на особистих прийомах, але і за консультаціями в соцмережах.

"Побори в школах неприпустимі! – категорично каже Куценко. – Нещодавно в законодавстві відбулися зміни, які передбачають те, що благодійні внески є одним з джерел надходження коштів до бюджету школи. Але є велика різниця між благодійним, добровільним внеском і поборами. Ключове поняття – добровільність. Тобто якщо батьки самі хочуть дати школі для її поліпшення – вони можуть спільно це вирішити. Вони можуть добровільно зробити внески, але обов'язково – на казначейський рахунок школи. Після цього мають право вимагати звіт про використання коштів. Інша справа – це примус, коли немає доброї волі батьків. Це неприпустимо і не передбачено законодавством! Більш того, в таких випадках можна скаржитися адміністрації школи. Якщо це не допомагає – до управління освіти. Якщо і це не допомагає, то слід звертатися до правоохоронних органів".

Із його слів, якщо і поліція не реагує, то можна звертатися до прокуратури, скаржачись на бездіяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів