Поділитись:

Обіцянка є – грошей нема: що буде із підвищенням зарплат педагогам

Вівторок, 24 вересня 2019, 10:10

Зараз усі освітяни поєднані тарифною сіткою, яка не дає можливості гнучко рухатися щодо підвищення зарплат. 

Про це розповіла міністр освіти і науки України Ганна Новосад, – пише Українська правда.Життя. 

"Для нас точно буде пріоритетом підвищення соціального статусу та зарплат педагогів. Ми будемо дотримуватися положень Закону "Про освіту", де чітко вказано, що до 2025 року маємо вийти на 4 прожиткові мінімуми найменшого посадового окладу педагога. Було окреме рішення про зарплати, яке вимагає великого підвищення, великих додаткових видатків з держбюджету. Його затвердив попередній уряд, воно чинне. Ми зараз з Мінфіном, з прем'єром думаємо, як знайти ці кошти і де. Є різні оцінки, яка це сума. Мінфін давав зведену інформацію з регіонів, що це додаткових майже 45 млрд грн. Для нашої економіки це гігантські кошти, які треба звідкись витягнути, у когось їх забрати і віддати сюди. Я як міністр освіти була б дуже рада так зробити, але інші міністри, мабуть, не дуже зрозуміють", – наголошує вона. 

Проте запевняє: точно вийдуть із рішенням до другого читання бюджету.

Наразі у проєкті бюджету на 2020 наразі не закладено підвищення зарплат від 20 до 70 % освітянам. 

"У нас була чітка позиція – працюємо з тим проектом бюджету, який нам дістався. Ми за півтора тижні зробили максимум, щоб трішки змінити механізм. Великі зміни будемо вносити, якщо буде на це згода, між першим і другим читанням", – пояснює Ганна Новосад. 

Із її слів, зараз складність полягає у тому, що постанова про підвищення зарплат, ухвалена попереднім урядом, не врахована у новому проєкті бюджету. 

"Якби в постанові сказали, з яких джерел можна взяти ці десятки мільярдів гривень, було б легше. Сподіваюся, ці кошти знайдуться. З одного боку, нам потрібно власні видатки на освіту використовувати ефективніше, а з іншого – будемо чесними: якщо економіка в нашій країні не буде працювати, якщо ми всі разом з вами не ставатимемо багатшими, наш сімейний бюджет не збільшуватиметься, тоді жоден не буде отримувати більше, особливо ми – бюджетники-освітяни", – запевняє вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів