Поділитись:

Нова прокуратура: звільнення, переформатування і зарплати

Вівторок, 24 вересня 2019, 16:00
Нова прокуратура: звільнення, переформатування і зарплати

Нова українська влада планує не реформувати Генеральну прокуратуру, а створити абсолютно нову прокуратуру з новими кадрами. Для цього старий орган ліквідують, а всіх його співробітників звільнять. 

Зі слів заступника генпрокурора та водночас головного військового прокурора України Віктора Чумака, те, якому стані зараз перебуває Генпропрокуратура, не може бути й мови. Зокрема, ГПУ перетворилася на орган тиску на політичних опонентів і бізнес конкурентів. Тому суспільство вже давно заговорило про необхідність реформування Генеральної прокуратури, – інформує 24 телеканал. 

Чумак вважає, що реформувати ГПУ неможливо, а цей орган треба ліквідувати та побудувати новий. На його думку, раніше державна машина залишалася за змістом клептократичною олігархічною системою врядування і прокуратура була просто одним із елементів цієї системи. 

Як перетоворюватимуть ГПУ на Офіс Генпрокурора 

24 серпня закон про реформу ГПУ мають надрукувати в офіційній пресі та через день він набуде чинності. Потім почнеться затвердження структури Офісу, всієї прокуратури на рівні обласних і окружних, штатний розпис, переатестація та набір нових кадрів. Водночас відбудеться передача справ від старої Генпрокуратури до нової. Також буде створено нову спеціалізовану прокуратуру у сфері протидії злочинам проти національної безпеки та оборони. Люди, які з військової прокуратури захочуть перейти до нової, будуть проходити справедливу переатестацію. 

Як відбуватиметься підбір кадрів для нового Офісу Генпрокурора 

Чумак розповів, що Офіс Генерального прокурора створюватимуть паралельно, тому Генеральна прокуратура поки залишається. Як новий Офіс Генпрокуратури почне працювати, вступить в дію наказ про ліквідацію військової прокуратури. Також нова влада планує звільнити всіх працівників старої Генпрокуратури, але це не означає, що чесні робітники втратять роботу. 

Генпрокуратура просто залишається працювати доти, поки не буде сформовано Офіс Генерального прокурора, поки там не буде набрано кадри в рамках переатестації, набору нових кадрів. У військовій прокуратурі більшість працівників – це нормальні люди, які "пашуть" в полях. Але є частина – які поставили комерційний обіг кримінальних проваджень на своє власне збагачення. Цих людей треба прибрати з органів прокуратури, набрати нових, – тих, хто є чесним і нормальним, – перевірити всіма доступними засобами. І тут мовиться не лише про чесність, але й про перевірку їхньої професійності, майнового стану, – пояснив військовий прокурор.

Він підкреслює, тих, хто не пройде переатестацію, звільнятимуть з простим формулюванням – на підставі організаційно-штатних заходів. А тих, хто крав, не будуть звільняти – щодо них буде відновлено чи відкрито кримінальні провадження, які нова влада намагатиметься довести до суду.

Скільки зароблятимуть співробітники Офісу Генпрокурора 

Щодо окладів, Чумак наголосив, що чинна влада має намір зрівняти оклади прокурорської та суддівської гілок влади. Тобто районний прокурор матиме стільки ж, скільки й районний суддя. Загалом оклади є передбаченими у законі. Зі слів голови комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, згідно з законом про реформу прокуратури, зарплати прокурорів стартують від 20-25 тисяч гривень.

Чому варто залишити такий таку структуру, як військова прокуратура

Щодо доцільності існування такої структури, як військова прокуратура Чумак пояснив, спеціалізовані правові взаємини, якими є військові взаємини, мають спеціальний правосуб’єкт.

"Там є військовий, людина в погонах, там є спецпорядок виконання певних наказів і розпоряджень. Тобто там є певна державна таємниця і з нею мають працювати люди, що є допущеними до цього. В цій сфері мають працювати люди, які знають специфіку цих правовідносин. Тому що якщо людина цивільна підпорядковується виключно Кодексу законів про працю, то військовий підпорядковується внутрішнім статутам, статуту караульної служби та іншим законам, які є у військовій сфері. Тому, в принципі, там мають працювати люди зі специфічними знаннями", – констатував військовий прокурор.

Із його слів, це не обов'язково мають бути люди в погонах. Але ці люди повинні мати специфічні знання та чітко розуміти, що вони повинні робити в тій чи іншій ситуації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів