Поділитись:

За літо лучани здали 37 термометрів і 450 ламп: куди можна нести

Четвер, 26 вересня 2019, 17:44

У Луцьку здали на утилізацію відпрацьовані люмінесцентні лампи та ртутні термометри, які містяни залишали в спеціальних контейнерах.

Контейнери виготовили за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища та встановили біля департаменту ЦНАП (вул. Лесі Українки, 35) та житлово-комунального підприємства № 11 (вул. Федорова, 9), – повідомляє пресслужба Луцької міської ради. 

З червня, коли востаннє здійснювалася передача відходів, лучани зібрали 450 ламп та 37 ртутних термометрів.

Оплату послуг проведено за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища. Збір та передачу на демеркуризацію небезпечних токсичних відходів здійснило рівненське підприємство ТзОВ “Еко-Хелп”, яке є багаторічним партнером міста у цій сфері діяльності.

За висновками експертів, в Україні лише 2 % людей читають інструкцію з використання люмінесцентних ламп і свідомо хочуть здати їх на утилізацію. Часто небезпечні лампи разом з побутовими відходами вивозять на сміттєзвалища, де ртуть проникає в ґрунт. Кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті у кількості від 1 до 70 міліграм, термометр – до 2 грам рідкої ртуті. За рівнем токсичності ртуть належить до надзвичайно небезпечних речовин першого, найвищого класу небезпеки. Головна небезпека ртуті в тому, що, потрапивши до організму людини, вона накопичується в ньому, залишаючись там на все життя, уражаючи при цьому центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи. Їх не можна викидати в контейнер для побутового сміття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів