Поділитись:

"Екстремальні умови", – волинянка розповіла, як бігатиме на чемпіонаті при +33

П'ятниця, 27 вересня 2019, 11:00

Легкоатлетка з Волині Олександра Шафар, яка поїхала на чемпіонат світу з легкої атлетики, вважає умови змагань у Досі нелюдськими.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Главкому. 

Як відомо, 27 вересня у катарській столиці стартує чемпіонат світу з легкої атлетики. Змагання розпочинаються о 16:30 за місцевим часом, який, власне, збігається й з київським. А перший комплект нагород буде розіграний опівночі. Призначивши старт дівчат-марафонок на 12-ту ночі, організатори таким чином змилосердилися над учасницями і позбавили їх потреби бігти 42 кілометри під пекучим сонцем і майже 50-градусною спекою. Зрештою, на ніч у Досі температура хоч падає, але одначе залишається для учасників з Європи аномальною.

31-річна волинянка Олександра Шафар наголосила: щоб звикнути до цієї погоди – і 30-ти днів буде недостатньо.

"Не знаю, як взагалі можна адаптуватися і жити в таких умовах. Але в будь-якому випадку: два дні краще, ніж чотири. Хто бігає чи ходить довгі дистанції, знає, що четвертий день – найневдаліший. Куди б не приїздила – у гори, на море, в спеку чи холод. На другий-третій день організм ще не дуже добре розуміє, куди він потрапив. У стресових умовах є нагода почуватися краще, ніж після третього дня. Важливо не дати організмові зрозуміти, де він і що з ним", – зазначила спортсменка. 

Зі слів Олександри, під час старту забігу, за прогнозами синоптиків, буде 33 градуси. Це екстремальні умови, особливо з урахуванням тієї вологості, яка там є.

"Не можу ці умови назвати нормальними людськими. Але нидіти чи плакати тут, у Досі, сенсу вже немає. Усі будуть в однакових умовах. Усі дихатимуть тим же повітрям і бігтимуть по одному асфальту. Тому важливо правильно розприділити сили і думати головою, що біжиш не при +25", – запевнила вона. 

Спортсменка розповіла, що не те, що не змагалася, а взагалі не жила при таких умовах. Навіть на відпочинку.

"40-градусна спека на вулиці – то щось страшне. Коли ми вчора вийшли з літака, спершу подумала, що то щось піддуває з-під двигуна. Вирішила, що зараз відійдемо на десять метрів – і буде комфортніше. І тільки потім до мене дійшло, що це не піддуває, а температура повітря така. Найголовніше, що перед нашим відльотом похолодало у Києві. Мені подобається, коли на вулиці +10-15, тому трохи розслабилася. Для тренувань погода була найкомфортнішою. Тепер ось маю стрес. Але що є, те є. В принципі, за трохи помірнішої спеки змагалася. Бігла і показувала доволі пристойні результати. Думаю, на що готувалася, на те пробіжу", – зазначила Олександра. 

Також вона розповіла, що мала досвід бігу вночі.

"Мушу сказати, що в мене організм гарно реагує саме на вечірні навантаження. Власне кажучи, останніх три-чотири місяці ми якраз так готувалися, що всі тренування були вечірніми. Не нічні, але розпочиналися о сьомій-восьмій вечора. Завершувала заняття приблизно о десятій. Тому час початку змагань для мого організму класний. На офіційному рівні вночі стартувала, але марафон, правда, побіжу вперше. Та різниця й невелика, адже бувають старти, коли приїжджаєш у США чи навпаки Китай і часових поясів не відчуваєш. Підлаштовуєшся під нові умови і не звертаєш уваги, хоч о третій чи четвертій ночі прокидаєшся і в будь-якому стані біжиш", – запевнила спортсменка. 

Олександра наголосила: адаптувати організм до такої погоди, як у Досі, неможливо.

"Вийти і пробігти в таких умовах 20 кілометрів? Так помреш після тренування. Тобто відходити після таких занять будеш значно довше, ніж відходити після тренування при +15. Тому в підготовці за спеки не бачу сенсу. Знаю, що хлопці тренувалися в Туреччині. Там висока температура, але не така, як у Катарі, вологість. А саме у ній найбільша проблема. Тому, з моєї точки зору, ліпше сконцентруватися на об’ємах", – розповіла легкоатлетка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
17 березня 2024
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03