Поділитись:

Фейковим «мінерам» «світить» строк, – волинські СБУшники

П'ятниця, 27 вересня 2019, 11:40

Упродовж січня-вересня 2019 року на території Волинської області зафіксували 29 неправдивих анонімних повідомлень про замінування, які були надіслані через мережу «Інтернет».

Про це повідомляє пресслужба Управління СБУ у Волинській області.

Останнім часом на території Волинської області правоохоронці фіксують велику кількість анонімних повідомлень із фейковими погрозами терористичного характеру. Численні повідомлення про псевдомінування сприяють дестабілізації суспільно-політичної обстановки у місті та області, провокують виникнення штучного соціального напруження, невдоволення діяльністю правоохоронців та державної влади, породжують ситуацію паніки та страху.

Негативними наслідками дій «мінерів» є також відволікання правоохоронців на перевірку хибної інформації, завдання фінансових збитків державним та комерційним установам у зв`язку із призупиненням їхньої діяльності, перебої у роботі транспорту та інших стратегічно важливих об`єктів.

Лише протягом січня-вересня 2019 року на Волині зафіксували 29 неправдивих анонімних повідомлень про замінування, які були надіслані через мережу «Інтернет». Більшість цих меседжів носить серійний характер, оскільки здійснюється розсилка листів з електронної адреси.

Кожне таке «мінування» призводить до евакуації людей із потенційно небезпечних місць. Водночас після ретельного обстеження вказаних об`єктів та прилеглої до них території вибухових пристроїв та речовин спеціалісти не виявляють.

Управління СБУ у Волинській області вкотре нагадує, що такі «пустощі» не залишаються безкарними. Особи, причетні до надсилання анонімних повідомлень, встановлюються та притягуються до кримінальної відповідальності. Лише з початку цього року в Україні розкрито 107 випадків надходження завідомо неправдивих повідомлень терористичного характеру, особи 94 псевдомінерів встановлено.

Зокрема, за неправдиве повідомлення про мінування Волинської обласної клінічної лікарні у 2018 році житель Луцька «отримав» 4,5 роки позбавлення волі. Тоді горе-«мінер», перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, повідомив про мінування медичного закладу. За короткий проміжок часу працівникам Управління СБУ у Волинській області та поліції вдалось встановити особу зловмисника та його місцезнаходження. Чоловіка затримали. Суд визнав його винуватим та призначив покарання у вигляді позбавлення волі.

Нагадуємо: неправдиве повідомлення про мінування карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторний дзвінок зловмисника може бути засуджено терміном від чотирьох до восьми років. «Мінерам» також доведеться компенсувати витрати державних та комерційних установ, що зазнали збитків від їх протиправних дій.

У той же час УСБУ у Волинській області закликає громадян бути пильними та обачними, з розумінням ставитись до проведення необхідної евакуації, не заважати роботі спеціальних служб, зберігати спокій та не панікувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянин, який "замінував" авто сусіда, піде під суд 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 березня 2024
02 березня 2024
25 січня 2024
10:05
20 січня 2024
10:28
19 січня 2024
11:26
18 січня 2024
15 січня 2024
10 січня 2024
18 грудня 2023
14:41