Поділитись:

Супрун розповіла, чим небезпечно годувати голубів

Субота, 28 вересня 2019, 01:42

Як і багато інших птахів, голуби можуть бути переносниками хвороб, вони є небезпечними для людей з ослабленим імунітетом та алергіків, а отримати захворювання можна через повітря чи контакт із пташиним послідом.

На цьому наголосила на своїй сторінці у Facebook ексміністр охорони здоров'я Уляна Супрун. 

За її інформацією, птахи та їхній послід можуть бути джерелом поширення близько 60 хвороб. Часто вони є лише резервуарами для грибків та патогенних мікроорганізмів. Натомість, самі птахи можуть не хворіти на ці хвороби та виглядати цілком здорово, і, на перший погляд, не становити жодної загрози здоров’ю людини.

Серед хвороб, які можуть передаватися людині:

▪ Гістоплазмоз – це респіраторне захворювання. Його може спричинити грибок, який росте в засохлому пташиному посліді. Людина може захворіти, вдихнувши повітря, в якому є спори цього грибка. Ознаки гістоплазмозу з’являються приблизно через 10 днів після первинного інфікування та досить схожі на симптоми грипу.

Не всі можуть заразитися цією хворобою, але наявність місця, де мешкають голуби (тобто там, де багато пташиного посліду – горище будинку, до прикладу), збільшує ризики захворювання. Особливо для немовлят, вагітних жінок та людей з імунодефіцитними станами.

▪ Криптококоз – це грибкова інфекція, яку викликає грибок Cryptococcus neoformans. Він також поширений у пташиному посліді голубів. Особливо небезпечним є накопичення старого посліду птахів (на підвіконнях, дахах будинків, горищах) – вони можуть бути резервуаром, де грибок може зберігатися протягом двох років. Люди, що мають міцний імунітет, практично не чутливі до цього грибка. У людей зі слабким імунітетом він може спричинити вкрай небезпечні наслідки для здоров’я.

▪ Сальмонельоз – ще одна інфекційна хвороба, яка може передаватися від птахів до людини. Водночас, це одна з найпоширеніших хвороб серед цих птахів. Голуби є одними з переносників самої бактерії, вона також наявна і в їхньому посліді. Через пил, воду та послід сальмонела може потрапляти у повітря, вентиляційні шляхи чи воду, таким чином далі і до людини.

▪ Голуби можуть бути переносниками орнітозу, спричиненого Chlamydia psittaci, який також може передаватися людям через пил та наявність у ньому сухих часточок посліду птахів, а також з пір’яного пилу. Папуги та голуби серед інших птахів мають один з найвищих показників зараження збудником цієї хвороби.

Це гостре респіраторне захворювання з інкубаційним періодом від 1 до 4 тижнів. Зазвичай, хвороба викликає симптоми схожі на грип (висока температура, головний біль, біль у м’язах). У разі складних випадків може спричинити пневмонію. Хвороба може мати серйозні ускладнення для людей літнього віку та людей з ослабленим імунітетом. 

▪ Пташиний послід та пір’я є джерелом алергенів. І в разі контакту можуть викликати такі симптоми як кашель, чхання, сльозовиділення та запаморочення. Пташині алергени можуть також посилювати чи провокувати симптоми у людей, хворих на астму.

Як можна захиститися:

▪ Передусім, людям з ослабленим імунітетом (людям, які живуть з ВІЛ, чи проходять імуносупресію після трансплантації), дітям, вагітним та людям літнього віку, варто уникати будь-якого контакту з самими птахами, чи їхнім послідом. Люди, які працюють з птахами (на птахофермах чи зоомагазинах) також в зоні ризику.

▪ Якщо прибираєте місця, де може знаходитися пташиний послід, обов'язково використовуйте одноразовий захисний одяг, респіратор та рукавички.

▪ Ізолюйте у вашому будинку місця, де можуть оселитися голуби (горище, дах, підвіконня чи балкон).

▪ Не годуйте голубів, оминайте їхні скупчення та не фотографуйтеся з голубами на вулицях. Таку послугу часто пропонують в центрі столиці, особливо дітям. Утім, люди, що їх пропонують, не попереджують про потенційні ризики для здоров’я.

▪ У багатьох містах розробляють спеціальні дизайни будівель та міського простору, щоби уникнути скупчення голубів та їхнього посліду. Особливо, в громадських місцях. Це роблять не лише з естетичною метою, а й для захисту від поширення хвороб, які можуть переносити ці птахи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові заборонили годувати голубів

Надрукувати
мітки:
коментарів