Поділитись:

Астрономи знайшли планету-гіганта, що не повинна існувати

Вівторок, 01 жовтня 2019, 02:55

Астрономи відкрили незвичайну гігантську планету, яка, якщо вірити сучасним теоріям формування планет, не повинна існувати.

Ця планета віддалена від Землі на 30 світлових років і схожа на Юпітер, – пише ВВС. 

При цьому вона обертається навколо крихітного "червоного карлика" – зірки найпоширенішого типу в нашій Галактиці.

Розмір цієї планети дуже великий у порівнянні з її материнською зіркою. Раніше передбачалося, що навколо "червоних карликів" можуть обертатися лише невеликі планети.

Планету виявили за допомогою даних з обсерваторії Калар-Альто в Іспанії

"Раніше вважалося, що такі планети просто не існують. Але ми не могли бути в цьому впевнені, тому що за крихітними зірками дуже складно спостерігати, вони дуже бляклі. При цьому "карлики" набагато частіше трапляються, ніж великі зірки, такі як Сонце", – прокоментував новину астроном Пітер Вітлі з університету Уоріка у Великій Британії.

Комп'ютерні моделі

Астрономи створюють комп'ютерні моделі, щоб перевірити свої гіпотези формування планет з газових хмар, що обертаються навколо молодих зірок. Ці моделі показують, що навколо крихітних "червоних карликів" класу М повинні гуртуватися невеликі планети.

"Але GJ 3512b - планета-гігант, її маса лише вдвічі менша, ніж маса Юпітера. Це свідчить про те, що вона, принаймні, на порядок важча, ніж планети, які повинні бути у зірки-карлика відповідно до розроблених моделей", –  сказав професор Мордасіні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів