Поділитись:

Від сьогодні в Україні не приймають дрібні монети

Вівторок, 01 жовтня 2019, 12:32
Від сьогодні в Україні не приймають дрібні монети

З 01 жовтня 2019 року Національний банк України почав вилучати з готівкового обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок. Ними не можна буде розрахуватися, і вони перестануть бути платіжним засобом.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Після 01 жовтня 2019 року громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналами 1, 2 та 5 копійок на монети та банкноти усіх номіналів, що перебувають в обігу, впродовж наступних трьох років:

  • в банках України – до 30 вересня 2020 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль) – до 30 вересня 2022 року.

Зазначається, що монети номіналами 1, 2 та 5 копійок потрібно буде обміняти впродовж наступних трьох років до кінця вересня 2022 року. Монети номіналом 25 копійок залишаються в обігу необмежений період часу. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними можна продовжувати розраховуватися.

Монети номіналом 10, 25 та 50 копійок залишаються в обігу. Тож українці й надалі можуть використовувати копійки для купівлі товарів та послуг

Національний банк утилізує вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок, знищивши на них мотиви зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку. Проте зараз і досі карбуються монети номіналом 10 і 50 копійок та 1 і 2 гривні.

Відтепер для полегшення готівкових розрахунків застосовуються правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до 10 копійок. Якщо йдеться про безготівковий розрахунок, то заокруглення не відбуватиметься і списуватиметься сума по чеку.

Усі банківські установи зобов’язані приймати їх до обміну впродовж року, включно до 30 вересня 2020 року. Також, якщо банк відмовляється обмінювати монети, громадяни можуть скаржитися до Національного банку.

Від сьогодні в Україні не приймають дрібні монети

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні монета 5 гривень може з'явитися уже цієї осені (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів