Поділитись:

Ефект стиснутої пружини, або Чому різко впала гривня

Середа, 02 жовтня 2019, 17:02
Ефект стиснутої пружини, або Чому різко впала гривня

Аномально міцна гривня закінчилася, і валютний ринок швидко відіграє втрати. Міжбанківський ринок вже наблизився до 25 гривень, чорний – вище 25,5.

Про те, що сталося і чому гривня була надто міцною, розповів економічний експерт Сергій Фурса у мережі Facebook

Зі слів експерта, цьогоріч Україні сприяє світова кон'юнктура. Ціни на український експорт були високі, ціни на імпорт – знижувалися. Це вже добре для національної валюти. До того ж додався фактор іноземного капіталу на внутрішньому борговому ринку – з початку року їх зайшло в країну вже на 4 млрд доларів.

"У підсумку гривня увійшла в вересень у бадьорому настрої і хорошій формі. І ми не побачили початку осінньої сезонності. Що допомагало гривні восени? З одного боку, величезний оптимізм, який поділяли і інвестори, і суспільство. Споживчі настрої українських покупців близькі до історичного максимуму, рівень довіри до влади – безпрецедентно високий. Це не може не позначатися на курсі національної валюти. Люди вірять в диво, і це допомагало гривні. Інвестори бачать приклад Словаччини, яка зробила реформи, і це привело до зміцнення її валюти майже вдвічі. У підсумку, гривню купували і купували. Або, правильніше, сказати, не продавали українські гравці. І вишенька на торті – останній аукціон з розміщення державних облігацій у вересні. Там Мінфін запропонував 5-річні облігації і несподівано зіткнувся із суперпопитом. У підсумку, іноземці купили папери більш ніж на 500 млн доларів за один аукціон. Тобто в країну за тиждень зайшло більше 500 млн доларів. І навіть враховуючи активний викуп НБУ, гривня на цьому тлі підстрибнула і дійшла аж до 24,0", – пояснює Сергій Фурса.

А що тепер? Мінфін публічно оголосив, що більше не буде пропонувати ринку найдовші ОВДП терміном 5 років. А це означає, що вливання нерезидентів на валютний ринок в цьому році будуть мінімальні

А що оптимізм? По ньому теж був нанесений удар. Його добре видно на графіку єврооблігацій України, які росли місяць за місяцем,.

"Але потім приїхала місія МВФ і почалося. Спочатку будинок Гонтаревої спалили невідомі шанувальники однієї відомої людини. Потім раптом виявилося, що Україна може піти на компроміс з Коломойським. І інвестори злякалися. І від'їзд місії МВФ без укладення домовленостей теж їх не потішив. Не злякав, але змусив насторожиться. А потім ще й Данилюк, та людина, завдяки якій інвестори сприйняли перемогу Зеленського позитивно ще в квітні, подав у відставку і пов'язав її з впливом Коломойського... І багато хто вирішив, що було б непогано зафіксувати прибуток після довгого періоду росту. Це ще не розпродажі, але вже і не оптимізм. Такі настрої не пройшли повз локальний ринок. І бізнес тепер теж напружився. Він все ще оптимістичний, але вже напружений. Ще й на тлі інформаційного безладу, який породила геніальна комунікація великих комунікаторів від влади про формулу Штайнмаєра", – написав економіст.

У підсумку, зазначив Сергій Фурса, економічні агенти отримали сигнал, що більше гривня рости не буде. Тож можна купувати долари, поки вони дешеві.

"Всі побігли і я побіг". Поки що ситуація в економіці стабільна і далеко бігти сенсу немає. Але за рахунок "виносу" до 24 грн вийшов ефект стиснутої пружини. І тепер гривня робить стрибок назад замість тихого відходу на підготовлені позиції. А як же оптимізм населення? Начебто він ще залишається. Але. Тиха українська ніч, та сало краще переховати", – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня міцніє. Чому ж ростуть ціни?

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів