Поділитись:

Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)

Четвер, 03 жовтня 2019, 12:20
Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)

Бізнесмен та фундатор Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Віктор Корсак обурений ситуацією щодо обміління Світязю і закликає владу діяти. 

Також Віктор Корсак опіблкував у Facebook фотографії Світязю, зроблені на днях. На них видно, що озеро міліє й далі. 

Луцький бізнесмен здивований, чому петиція щодо порятунку волинського озера набрала лише дві тисячі голосів при 25 тис. необхідних, коли ж на відпочинок туди їдуть сотні тисяч відпочивальників. 

"Ми разом знищуємо Шацький національний парк, парк, де мешкають сотні видів представників флори та фауни, десятки із яких занесені до Червоної книги, де є 24 озера і наостанок – де є Світязь. І не важливо, ми це робимо через некомпетентність чи через байдужість, природа нам цього не пробачить", – наголосив він і закликав людей підтримати петицію. 

Усім же, хто дотичний до влади, Корсак нагадав "залізний закон відповідальності", який був сформульований К. Девісом ще у середині 1960-х рр.: "Ті, хто не беруть на себе відповідальності, адекватної їхній владі, у результаті втратять цю владу". 

Також бізнесмен процитував експертів:

"Більш страшною ситуація стане, якщо озеро замерзне на цьому рівні. Це уб'є дуже великі масиви біоти, бентосу, підземних організмів. І почнуться серйозні зміни в екосистемі. Озеро буде повними темпами йти до загибелі – живої маси не вистачить, аби живі організми витримали. Зменшиться популяція жаб, водних живих організмів, якими харчуються птахи. Не буде кормової бази – птахи або полетять, або загинуть. Не буде птахів – там на наступний рік буде стільки комарів, що уже нікому не захочеться відпочивати". 

Віктор Корсак назвав причини обміління Світязю, про які говорять в експертному середовищі: 

  • мала кількість атмосферних опадів і спекотні літа;
  • застаріла та неефективна меліоративна інфраструктура (на фото дамба зроблена із мішків із піском та поломані шлюзи);
  • осушення, яке здійснюється по периметру Шацького поозер'я, де побудовані дві великі меліоративні системи;
  • інтенсифікація використання підземних вод на цій території: люди раніше користувалися "верховодкою" – колодязями, а зараз бурять неглибокі свердловини;
  • відбувається інтенсивна меліорація – використання водних поверхневих джерел для зрошування (особливо лохини);
  • продовження розробки Хотиславського кар’єру, що знаходиться на території Білорусії, що загрожує обмілінням та зникненням усіх озер північних регіонів Волині;
  • висока імовірність наносів, які можуть бути на дні озера Світязь, і які утруднюють доступ підземних вод.

"Тобто, як ми бачимо, всі причини, за винятком першої, можна нівелювати повністю або частково: навести порядок із меліорацією, зробити центральний водопровід і брати воду не поверхневу, а із артезіанських скважин. Аналогічно можна вирішити проблему зрошування сільськогосподарських земель. Залучити світову спільноту та домовитися із білорусами про зупинку будівництва Хотиславського кар’єру і тд. Та і перша проблема (недостатність опадів), на думку експертів, вирішується шляхом поповнення води із Західно-Бузького басейну", – зауважив Корсак.

Він наголосив,що терміново треба: 

  • створити експертну групу із вчених, які є компетентними у даних проблемах; обов’язково залучити іноземних фахівців;
  • провести міжнародні конференції та форуми із даного питання, адже у регіоні є декілька потужних університетів, які мають спеціалістів у цій галузі;
  • у Кабінеті Міністрів на основі пропозицій вчених розробити довгострокову програму для вирішення проблеми Шацького національного природного парку та призначити керівника, який буде відповідати за її реалізацію;
  • створити комісію у Верховній Раді, яка б займалася цим питанням;
  • створити міжурядову комісію, щоб дослідити вплив функціонування Хотиславського кар’єру на рівень води в озерах національного парку і тд.

"Я переконаний, що у нас все вийде і Світязь знову стане глибоким, і на острові будуть продовжувати до хрипоти кричати баклани, а у шацьких болотах будуть наче навіжені квакати жаби, а ми завжди будемо насолоджуватися сходом і заходом сонця, який виблискуватиме у джерельно-прозорій шацькій воді, наче полум’я купальського вогнища. Адже ми не такі вже й байдужі і не такі вже некомпетентні, та і новітня історія показує, що ми разом багато чого можемо", – заявив Віктор Корсак. 

Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)Літо закінчилося, а Світязь досі міліє (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024
05 квітня 2024
02 квітня 2024
10:45
12 березня 2024
22 лютого 2024
25 січня 2024
16:10
11 січня 2024