Поділитись:

У легенях вейперів виявили опіки, які бувають від хімічної зброї

П'ятниця, 04 жовтня 2019, 04:17

У США триває епідемія важкої хвороби легень серед курців електронних сигарет або інших вейп-пристроїв. У лікарнях опинилися вже понад 800 людей, 17 з них померли. Фахівці провідної американської клініки Мейо вивчили зразки легенів 17 пацієнтів і виявили серйозну травму, яка виглядає як хімічний опік. Вони зʼясували, як розвивається захворювання і чому навіть штучна вентиляція легень не завжди може допомогти. Також медики не виявили в легенях скупчення масел, тому пропонують більш уважно вивчати хімічний склад різних рідин для вейпів. Їхні колеги з Британії вважають, що це спалах отруєння, спричиненого шкідливими компонентами в рідинах, які використовують саме на території США.

theБабель коротко переказує головні моменти звіту і висновки фахівців.

Лікарі одного з найбільших у світі медичних і дослідницьких центрів – клініки Мейо вивчили зразки тканини легенів 17 пацієнтів-вейперів з різних штатів віком від 19 до 67 років. Два зразки – від людей, які померли внаслідок важкого захворювання легенів. Дослідження провели фахівці трьох відділень клініки: з Аризони, Міннесоти та Флориди. Результати досліджень вони опублікували в журналі The New England Journal of Medicine.

В усіх випадках медики виявили серйозну травму легенів, яка схожа на хімічний опік. За словами одного з дослідників, доктора Брендона Ларсена, це виглядає так, ніби ці люди постраждали у промисловій аварії та вдихали токсичні випари від розлитої бочки з хімічними речовинами. Він додав, що подібні травми легень були в людей, які підпали під дію хімічної зброї, наприклад гірчичного газу в Першу світову війну.

Учені зʼясували, як розвивається захворювання і чому воно призводить до серйозних ускладнень:

  • захворювання призводить до пошкодження тканин і загибелі клітин у слизовій оболонці дихальних шляхів і в самих легенях;
  • мертві клітини осідають у дихальних шляхах і блокують їх, а в повітряні мішки легенів потрапляє рідина;
  • коли організм реагує і намагається вилікуватися, то зʼявляється набряк тканини, що блокує дихальні шляхи ще більше.

Саме тому пацієнти починають задихатися і їх доводиться підключати до апаратів штучної вентиляції легенів. Але навіть це не дає стовідсоткової гарантії одужання. Серед пацієнтів, випадки яких описані у звіті, була 31-річна жінка. Вона померла, хоча її підключили до апарату подачі кисню в кровотік. Відомо, що вона курила вейп, однак не ясно, які саме рідини для куріння використовувала.

Двоє інших пацієнтів, які фігурують у звіті, сказали, що довгий час курили вейпи тільки з нікотином, а захворіли незабаром після додавання олії марихуани або екстракту тетрагідроканабінолу. За однією з попередніх версій, хворобу могли спричинити пари масел, які забивають легені. Дослідники з клініки Мейо не виявили скупчення масел в легеневих тканинах. Тому вони пропонують більш уважно вивчити хімічний склад різних рідин для вейпа і зʼясувати, які саме компоненти завдають такої сильної шкоди. «Ми підозрюємо, що в більшості випадків йдеться про хімічні забруднювачі, токсичні побічні продукти або інші шкідливі речовин в рідинах для вейпа».

Травми настільки серйозні, що доктор Ларсен не готовий прогнозувати, чи зможуть легені пацієнтів, які вижили, повністю відновитися. «З урахуванням тяжкості травм я не здивуюся, якщо через це у нас будуть люди з хронічними респіраторними проблемами».

У двох випадках, описаних у звіті, захворювання виникли до 2019 року. Тоді лікарі не змогли визначити їхні особливості, оскільки донедавна медики запитували у пацієнтів тільки про історію куріння традиційних сигарет і не говорили про вейпінг.

Британські медики проаналізували звіт і вважають, що це захворювання викликане не хронічними побічними ефектами – найімовірніше, це спалах отруєння, викликаний шкідливими компонентами в рідинах для вейпа, які використовують саме на території США. «Це додатково доводить, що вкрай малоймовірно, що ароматизовані нікотинові електронні рідини того типу, який використовували мільйони людей в усьому світі протягом десятиліття, спричинюють такі травми».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Експеримент на курцях»: електронні сигарети небезпечніші за традиційні

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 березня 2024
20 березня 2024
17 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
03 березня 2024
29 лютого 2024
27 лютого 2024
24 лютого 2024
22 лютого 2024