Поділитись:

У Нацбанку пояснили, чому "скаче" гривня

П'ятниця, 04 жовтня 2019, 09:32

У Національному банку України коливання курсу гривні до долара пояснили реакцією на тенденції в економіці та у світі в умовах гнучкого курсоутворення у країні.

Про це пишуть Українські Національні Новини. 

"За режиму гнучкого курсоутворення коливання курсу є реакцією ринку на постійні зміни ситуації в економіці та у світі. Після періоду посилених коливань ринок завжди знаходить точку рівноваги і відбувається зворотний тренд", – зазначили в НБУ.

У регуляторі вказали, що роль НБУ на валютному ринку – згладжувати значні коливання (як в один, так і в інший бік), які можуть бути шкідливими для економіки. "Щоб запобігти надмірним "розгойдуванням" курсу, в період суттєвих коливань в бік знецінення, НБУ продає валюту, а за наявності надлишкової пропозиції, яка спричиняє коливання в бік зміцнення, – викуповує її для поповнення міжнародних резервів", – пояснили у регуляторі.

"Сьогодні макрофінансова ситуація в Україні є достатньо стійкою", – запевнили при цьому у Нацбанку.

За даними регулятора, у цьому році спостерігається стабільне зростання експорту і приплив інвестицій нерезидентів в державні цінні папери на противагу помірним обсягам імпорту та репатріації дивідендів.

"Темпи зростання експорту є навіть вищими за темпи зростання імпорту, якщо не враховувати у статистичній звітності пільгове розмитнення автівок на іноземній реєстрації", – повідомили в центральному банку України.

За інформацією НБУ, зважена фіскальна та жорстка монетарна політики поступово наближають інфляцію до цільового рівня у 5%, якого, за прогнозами Національного банку, буде досягнуто вже у наступному році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів