Поділитись:

Повне розмінування Донбасу коштуватиме Україні мільярди євро, — експерт

Неділя, 05 червня 2016, 15:44
Повне розмінування Донбасу коштуватиме Україні мільярди євро, — експерт

Якщо перенести хорватський досвід очищення територій від мін та нерозірваних боєприпасів після балканських воєн, то витрати на розмінування Донеччини та Луганщини можуть сягнути 10 мільярдів євро.

Про це в статті для ZN.UA пише аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Віталій Мартинюк.

"На десятирічний період 2009–2019 рр. Національною програмою з розмінування території (у Хорватії) передбачено 550 мільйонів євро. (йдеться про 954,5 квадратних кілометрів). Фактично, для очищення тисячі квадратних кілометрів території потрібно близько півмільярда євро. Зараз важко підрахувати, скільки Україні знадобиться коштів для очищення території від мін та вибухових речовин, оскільки конфлікт ще триває, а саперні підрозділи вже проводять фрагментарне розмінування, проте загальна сума може сягнути 10 мільярдів євро", – зазначив аналітик.

Як пише Мартинюк, окупована частина Донецької і Луганської областей, з урахуванням прилеглих звільнених районів складає понад 20 тисяч квадратних кілометрів. Ця територія підлягає комплексній перевірці та очищенню, оскільки міни й залишки вибухових пристроїв можуть перебувати будь-де.

Водночас аналітик нагадує, що про готовність допомогти Україні фінансово у гуманітарному розмінуванні вже заявили в НАТО, ЄС, ОБСЄ, ООН, а такоже окремі країни.

Надрукувати
мітки:
коментарів