Поділитись:

МОН пропонує підвищити зарплати двом категоріям освітян

П'ятниця, 04 жовтня 2019, 20:01

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій розглядає пропозиції Міністерства освіти та науки щодо підвищення заробітних плат вихователям дошкільних закладів освіти та молодим вчителям.

Про це сказала народний депутат від партії "Голос", член Комітету ВР Інна Совсун, – повідомляє Укрінформ.

"Зараз міністерство пропонує підвищити заробітну плату двом категоріям. Перша категорія – вихователі дошкільних закладів, друга категорія – це молоді вчителі. Це ті категорії, які є найбільш вразливими в нинішній системі оплати праці. Безперечно, вони заслуговують на вищий рівень оплати. Тому комітет на загал готовий підтримати таку пропозицію міністерства", – сказала Совсун.

З її слів, загалом на підвищення зарплат цим двом категоріям пропонується виділити біля 4,5 млрд грн. Втім, поки не визначено, за якими критеріями будуть визначати молодих вчителів, а також з якого джерела буде виплачуватися підвищена зарплата – з місцевих бюджетів, оскільки вони фінансують дошкільну освіту, чи це буде доплата з державного бюджету.

Водночас Совсун наголосила, що це "точкове рішення", яке не вирішує проблему заробітної плати в освітній сфері. Окрім цього, з її слів, в існуючій мережі шкіл неможливо забезпечити адекватний рівень оплати праці вчителів.

На думку народної депутатки, питання підвищення заробітних плат освітянам потребує зміни системи оплати, а відтак і змін в законодавство.

"З тим, як формується зарплата вчителям, сьогодні є дуже багато проблем: вона дуже незрозуміла, дуже заплутана, маємо окремі надбавки за перевірку зошитів, за стаж, за керування класною кімнатою і так далі. І це все – ті речі, через які вчителі не можуть чітко зрозуміти, яким чином їм працювати для того, щоб досягти адекватного рівня зарплати", – сказала Совсун.

Вона додала, що постанова уряду, яка набула чинності 30 серпня 2019 року, не вирішувала проблему, а консервувала ії.

"Те, що я пропоную правками до закону про середню освіту, – поміняти цю систему оплати, зробити систему залежно від рівня кваліфікації вчителів. Якщо у вчителя є вища категорія, то рівень оплати праці має бути відповідним. Тоді не рахується перевірка зошитів, керівництво класною кімнатою і так далі. Є вчитель, є певний рівень кваліфікації і відповідна зарплата. Це зрозуміліша система", – сказала Совсун.

Відповідно, на її думку, необхідно змінювати і систему атестації, а сертифікація вчителів, яку запровадив в цьому році МОН, має стати механізмом допуску до професії.

"Механізм сертифікції має працювати як механізм допуску до професії. Нам через сертифікацію треба гарантувати, щоб в школу, в клас до дитини не потрапляв вчитель, який не має належної кваліфікації. Тому ми пропонуємо обов’язковість сертифікації як допуск до професії, друге – адекватні прозорі механізми атестації власне на категорію, і від категорії буде залежати рівень оплати праці, а не від стажу, не від керівництва класною кімнатою", – сказала Совсун.

Нагадаємо: у липні 2019 року уряд Гройсмана прийняв постанову про поетапне продовження підвищення зарплати освітянам до 2023 року. Окрім цього, передбачалося збільшення оплати праці для всіх освітян від 20 до 70 % вже наступного року. Після зміни уряду очільниця МОН Ганна Новосад заявила, що в проєкті бюджету на 2020 рік коштів на це не було закладено, та повідомила, що до другого читання у Верховній Раді бюджету на наступний рік Міністерство освіти та науки представить свої варіанти виконання положення закону про освіту щодо поетапного підвищення зарплат освітян до 2023 року до рівня 4 прожиткових мінімумів. Також Міністерство освіти та науки анонсувало реформу дошкільної освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів