Поділитись:

Письменники замінять сонце: у Луцьку відкрили "Фронтеру"

П'ятниця, 04 жовтня 2019, 16:15
Письменники замінять сонце: у Луцьку відкрили «Фронтеру»

У Луцьку відкрили ІІ Міжнародний фестиваль "Фронтера".

Фестиваль розпочав читанням вірша поет, ведучий заходу Павло Коробчук у п'ятницю, 4 жовтня, у кав'ярні "Kava Avenue", що на Винниченка. 

Письменники замінять сонце: у Луцьку відкрили «Фронтеру»
Автор фото:фейсбук-сторінка "Фронтери"

"Якщо в Луцьку в кав'ярю прийшло стільки людей слухати літературу, то наша команда рухається в тому напрямку, в якому потрібно", – на початку заявила директорка фестивалю Елла Яцута

Письменники замінять сонце: у Луцьку відкрили «Фронтеру»
Автор фото:фейсбук-сторінка "Фронтери"

Як наголосила вона, фестиваль "Фронтера" – це не тільки три дні поезії, прози, музики, розмови, дискусії. Це цілий рік організованих заходів, презентацій, очікувань того, щоби поговорити про важливе. 

Радник міського голови Ігор Поліщук зазначив, що такий фестиваль – це промоція Луцька, його імідж за кордоном, культурна родзинка. Він запевнив, що такі заходи обов'язково треба організовувати. 

Громадський діяч Роман Бондарук, який найпершим підтримав фестиваль, зауважив, що він відбувається насправді вже втретє. Адже команда розпочинала із фестивалю Meridian Lutsk.

"На жаль, сьогодні немає сонця, але сонце замінять наші письменники", – наголосив він. 

Також команді подякував за організацію фестивалю і запрошення іноземних митців віце-консул Генерального консульства Республіки Польщі Марек Запур. 

А письменник Сергій Жадан підготував цілу промову, в якій, звісно, говорив про літературу. 

Письменники замінять сонце: у Луцьку відкрили «Фронтеру»
Автор фото:фейсбук-сторінка "Фронтери"

"Я думав, скільки разів за ці кілька років був у Луцьку. Мабуть, десятки разів. Час змінювався, країна змінювалася і я змінювався теж. І не певен, що в кращий бік. Всі загалом мають цю здатність – створювати ілюзію, що все змінюється. Навіть у такому сталому і малорухливому середовищі, як література. Зрештою, як мають змінюватися літератори і для чого? Поети не мають звички підлаштовуватися під вимоги часу, поети зазвичай переконані, що це час має під них підлаштовуватися. Поети переконані, що час працює на них... Поети безперечно блефують, говорячи про літературоцентричність цілого світу, проте світ також блефує, вперто ігноруючи своїх поетів. Цей взаємний блеф називається літературним процесом. За великим рахунком всі наші фестивалі, зустрічі і презентації – це відчайдушна і наполеглива спроба озвучувати знову і знову важливі для нас речі. Спроба виговоритися, потреба мати голос і бажання бути почутим. Природне бажання для людини, яка намагається прийняти цей світ з його мовчанням і загальною глухотою. Література і покликана долати цю глухоту світу..."

Фестиваль "Фронтера" триватиме в Луцьку три дні. Це буде три дні поезії, прози і музики, а також літературні заходи для дітей і молодіжна сцена.

Програма фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів