Поділитись:

"Фіолетова" хвороба: луцька лікарка розповіла про підвищений ацетон у дітей

Понеділок, 28 жовтня 2019, 14:00

Підвищення ацетону у дитини завжди лякає батьків. І в той час, коли одні намагаються лікуватися вдома, інші одразу йдуть до лікаря. Головний лікар КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська розповіла «Конкуренту», як правильно лікувати дитину при підвищенні ацетону та чого робити категорично не можна.

Оксана ЛєщинськаОксана Лєщинська

– Розкажіть, чому у дітей підвищується ацетон? 

–  Ацетономічний синдром – це неповне згорання жирів і вуглеводів. Це досить складний і дуже великий процес у нашому організмі. Він називається цикл Кребса, всередині якого є такі продукти, як ацетон, ацетоно-оцтова кислота та кетонові тіла. Тобто вони розпадаються до безпечних хімічних сполук. У випадку, коли якийсь агент дає похибку у цьому циклі, вискакують проміжні продукти, і цикл не завершується. Тому вони мають токсичну дію, викликаючи у дітей симптомокомплекси, як-от блювота, нудота, погіршення загального самопочуття, слабкість, інтоксикація, в’ялість.

– Чому у дітей є схильність до підвищення ацетону?

– Це так само, як сказати, чому один – блондин, другий – брюнет, третій має схильність до повноти, четвертий має більш струнку фігуру. У педіатрії є такий термін, як аномалія конституції. Тобто одні діти – паратрофіки, лімфатики, інші мають схильність до патологій кишково-шлункового тракту, ще інші – до гострих вірусних захворювань, дехто – до отитів, обструкції. І це можна перечислювати і перечислювати. Дитині, яка має схильність до ацетономічних синдромів, треба провести додаткове обстеження. Мама повинна знати, що потрібно періодично вимірювати глюкозу і вона повинна вміти виводити дитину з цих синдромів. Якщо ацетон з’явився вперше, це однозначно є показом до обстеження глюкози крові.

– Оксано Петрівно, коли дитину можна лікувати вдома, а коли потрібна госпіталізація чи хоча б консультація лікаря?

– Консультація спеціаліста потрібна у будь-якому випадку. Самовільно лікувати дитину – це дуже і дуже небезпечно. Особливо, якщо дитина маленька. Якщо ацетон високий, якщо дитина не п’є і не перестає блювати, однозначно потрібна госпіталізація в умовах інтенсивної, інфузійної терапії. У дитини в таких умовах за 2-3 дні будуть налагодженні всі електролітні процеси, буде знята проблема ацетону. Затягувати не треба. З чим більшою інтоксикацією поступає дитина в лікарню, тим довше вона буде лікуватися. Порушення електролітного обміну дають нам дуже багато патологічних змін у всіх органах і системах. Це і робота кишківника, і серця, нема такого органу, який би не постраждав при підвищеному ацетоні. Тому треба бути дуже виваженим і розуміти, якщо дитина маленька, то ризикувати не варто. Показом до госпіталізації є також погіршення ацетонотестів, тобто якщо підвищується забарвлення індикаторних смужок. Дитина спить, вона в’яла, її не можна добудитися. Треба оцінювати зовнішній стан дитини. Якщо дитина достатньо п’є рідини, це повністю заміняє крапельницю. Тому що рідина все одно поступає в організм.

– Чи можна все-таки з ацетоном упоратися вдома? Як це робити правильно?

– Якщо захворювання вперше – ніякого самовільного лікування. Однозначно. Зараз в аптечній мережі є швидкі тести на ацетон, які дають можливість визначити рівень ацетону, не виходячи з дому, не користуючись ніякими лабораторіями. Якщо пробувати лікуватися удома, то основне – не дати дитині блювати і поїти дитину. Тут немає ніякої вищої математики. Якщо дитина достатньо п’є і достатньо дає сечі, цього, як правило, вистачає для того, щоб дитину лікувати вдома. Але обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем. Важливо дотримуватися рясного дробового пиття, давати електроліти, лікарські засоби, які спрямовані на дезінтоксикацію, контролювати ацетон мінімум 5 разів на день. Дитині потрібна дієта з обмеженням не тільки певних продуктів, а й об’єму тої їжі, яку вона споживає. Як правило, у перший день – це одна третя від того об’єму, який дитина могла з’їсти. Важливо дотримуватися водно-чайної паузи протягом шести годин. Але це залежить від віку дитини, маленьким таку паузу робити не можна. Після нічного сну ацетон, як правило, більший. Але якщо він падає, приміром, до 12 години дня, – це свідчить уже про одужання. Різні електролітні суміші ще ніколи не нашкодили. А от відносно глюкози, то тут питання дуже і дуже спірне. Великою помилкою є те, що дітей поять, крапають глюкозу, не знаючи рівня цукру крові.

– Про те, що у дітей часто завищений ацетон свідчить і те, що у соцмережі фейсбук, зокрема, у спільноті «Медицина Луцька» мами часто запитують, що робити, коли таке трапилося. Складається враження, що поради дають усі, кому не лінь. Часто пишуть про лікування «кока-колою». Що ви на це скажете?

– Ми говоримо за здорове харчування, за дієту і за той продукт, який дітям взагалі протипоказаний. «Кока-кола» роз’їдає гальмівні колодки у автомобілі. Її дитині давати? Цей продукт дуже токсичний для печінки. Якщо розібрати патогенез, то коли йде інтоксикація, печінка працює з перенавантаженням. Уявіть: їй ще додати «кока-колу». На жаль, те, що написали у фейсбуці, набагато більше подобається людям, ніж фахова порада лікаря. Дехто дитині самогонку з сіллю дає при проносі. Ми доходимо навіть до таких абсурдів.  А фейсбук – це наша біда. Ви подивіться, які там поради. Це страшно. Там навіть рекомендують препарати, які заборонені у педіатрії, які понад 20 років уже не використовується у медицині, бо дають проблеми з кров’ю, тахікардію, від яких навіть констатована смерть. Але їх рекомендують у групі. Ні проблема ацетономічного синдрому, ні будь-якого іншого захворювання не вирішується у соціальних мережах людьми, які навіть не стояли біля входу у медичний інститут чи училище.

– Скільки днів буде хворіти дитина з ацетономічним синдромом?

– Ацетономічний синдром може пройти за пів дня, а може тривати до десяти днів. Кожна дитина особлива. З ацетоном можна дуже швидко впоратися, а можна й дуже довго возитися, бо він дуже непередбачуваний і прогнозів лікування немає. Знаєте, коли питати у хірургів, яка найпростіша операція, вони відповідають, що це апендицит. Коли спитати, яка найскладніша, відповідають, що також апендицит. Так і з ацетономічним синдромом.   

– Що можна їсти дитині з підвищеним ацетоном, а що з продуктів категорично заборонено?

– Є чіткі рекомендації щодо харчування. З раціону дитини потрібно виключити жири, смажені, гострі продукти, прянощі, до мінімуму звести цільне молоко. Їжа повинна бути приготовлена на пару або її потрібно запікати. Батьки вважають, що дуже корисно давати бульйони, що є дуже великою помилкою. Можна відварене м'ясо, але не бульйон. Категорично не можна м'ясо молодих птахів, телятини, субпродукти. Не можна давати дитині кислі фрукти. Якщо яблуко, то солодке, можна груші, солодкі ягоди, виноград, персики. Варто обмежити вживання бананів, ківі, фініків, мандаринів. Не варто давати хворій дитині жирні кисломолочні сири, сири твердих сортів, йогурти, обмежити сметану. Натомість дайте ліпше нежирні кефір чи ряжанку. Рекомендовано їсти каші, овочеві супи, рибу, яловичину, кролика, індичку. 

– Скільки повинна тривати дієта?

– Час і обсяг дієти визначається наявністю чи відсутністю основного захворювання. Якщо це, наприклад, на фоні отруєння і воно швидко пройшло, то і час дієтичного харчування буде меншим. Якщо дитина має патологію кишково-шлунковго тракту, можливо, на цьому фоні якесь отруєння і загострення пішло хронічною патологією, то дієта буде більш жорстка і тривала. Після банального отруєння дієти потрібно дотримуватися щонайменше 7 днів.  

– Яких рекомендацій треба дотримуватися, аби уникнути такої проблеми?

– Потрібно дотримуватися гігієни харчування. Стежте за якістю води, яку споживаєте. Це має бути бутильована вода, яка не може бути довго у пляшці. Якщо дитина користується маленькою пляшкою більше як три години, то треба міняти не тільки воду в ній, а й саму пляшку. Особливо, коли на сонці. Це дуже важливо. Потрібно максимально обробляти руки, особливо, якщо ви поїхали на якийсь відпочинок. Звичайно, неможливо мити руки кожні 10-15 хвилин. Але є антисептичні серветки, спреї, які діють поверхнево. Пам’ятайте, якщо у дитини є схильність до підвищення ацетону, вам потрібна консультація лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
28 лютого 2024
24 лютого 2024