Поділитись:

В Якутії знайшли унікальний алмаз-матрьошку

Субота, 05 жовтня 2019, 02:56
В Якутії знайшли унікальний алмаз-матрьошку

На одному із гірничо-збагачувальних комбінатів Якутії добули незвичайний алмаз, всередині якого вільно поміщається ще один алмаз.

Про це повідомляє пресслужба ГЗК "АЛРОСА", передає ZIK.

Згідно з повідомленням, завдяки своїй особливості камінь нагадує традиційну російську матрьошку. За оцінками фахівців, це перший подібний алмаз за всю історію світової видобутку алмазів.

Як зазначається, вік алмазу, за оцінкою вчених, може становити понад 800 мільйонів років. Незважаючи на складну будову, він важить всього 0,62 карата (0,124 грама) і має максимальні розміри 4,8 × 4,9 × 2,8 мм. 

Для дослідження знахідки використали цілий комплекс методів спектроскопію комбінаційного розсіювання та інфрачервону спектроскопію, а також рентгенівську мікротомографію. 

Після цього встановлено, що обсяг внутрішньої порожнини становить 6 куб. мм, а обсяг внутрішнього кристала – 1,6 куб. мм з розрахунковою вагою 0,02 карата (0,004 грама), його розміри 1,9 × 2,1 × 0,6 мм.

На думку вчених, спочатку з'явився внутрішній алмаз, а зовнішній утворився під час наступних стадій зростання. 

"Найцікавішим для нас було з'ясувати, яким чином між внутрішнім і зовнішнім алмазами утворилося повітряний простір. Є дві основні гіпотези: згідно з першою версією, в процесі росту алмаз був захоплений мантійним мінералом, який пізніше був розчинений в умовах земної поверхні, згідно з другою, внаслідок надшвидкого зростання всередині алмазу утворився прошарок з пористої полікристалічної алмазної речовини, яка згодом була розчинена більш агресивними мантійними процесами. Завдяки наявності розчиненої зони один алмаз став вільно переміщатися всередині іншого за принципом матрьошки", – розповів заступник директора компанії з інноваційної роботи Олег Ковальчук.

Нагадаємо, шахтарі виявили в Ізраїлі новий позаземний мінерал, який оцінюють дорожче алмазів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розказали про схему, як бурштин з України потрапляє до Китаю

Надрукувати
мітки:
коментарів