Поділитись:

Чому важливо бути на позитиві

Вівторок, 08 жовтня 2019, 19:35
Чому важливо бути на позитиві

Різноманітні мотиваційні тренінги та книжки вчать позитивного мислення, фокусуватися на хорошому та досягати цілей. І якщо ставлення до такого роду тренінгів може бути різним через хитку доказову базу, то про те, що бути оптимістом корисно для здоров’я – доказів дещо більше. 

Про це на своїй сторінці у Facebook пише ексочільниця МОЗ Уляна Супрун. 

Мета-аналіз 15 досліджень, у яких взяли участь понад 229 тисяч людей, виявив залежність між оптимізмом та нижчим рівнем серцево-судинних хвороб та інших поширених причин смертності. Дослідники кажуть, що рівень смертності серед людей із позитивним мисленням був на 14 % меншим. Оптимізм пов’язують із кращим загальним станом здоров’я. Що більш позитивними були відповіді респондентів щодо майбутніх перспектив, то кращий стан фізичного здоров’я вони мали. 

Оптимізм допомагає відновлюватися після операцій та важких травм. Дослідники виявили також кореляцію оптимізму із більш ефективним визначенням цілей, вирішенням задач та кращими навичками долати труднощі. Тож не дивно, що згідно із результатами досліджень, оптимістам простіше досягати вершин у навчанні, спорті, роботі, політиці. Натомість негативні емоції, депресію, тривожність, хронічний стрес, а також соціальні фактори (наприклад, самотність) пов’язують із вищим ризиком серцево-судинних хвороб.

У чому сила оптимізму?

Звісно, можна було б припустити, що причинно-наслідковий зв’язок працює у зворотному напрямку. І вся справа в тому, що здорові люди більш схильні помічати хороше довкола та мають більш позитивне бачення майбутнього. Але дослідники стверджують, що діагноз не мав вирішального впливу на ставлення до життя.

Інше пояснення пов’язане зі звичками. Деякі дослідження свідчать, що оптимісти більше займаються спортом, рідше курять, краще дотримуються медичних порад та частіше живуть у парах, ніж песимісти. Тож оптимісти можуть похизуватися хорошим станом здоров’я та більш тривалим життям, імовірно й тому, що ведуть більш здоровий спосіб життя, будують міцніші соціальні зв’язки та отримують якіснішу медичну допомогу. Хоча, звісно, оптимізм не завжди притаманний людям, які ведуть здоровий спосіб життя. Але навіть коли в житті людини присутні фактори ризику серцево-судинних хвороб, ефект оптимізму лишається.

Позитивне мислення пов’язують із нижчим рівнем гормону стресу кортизолом. У жінок життєрадісність також може бути пов’язана із низьким ризиком двох маркерів запалення (C-реактивним білком та інтерлейкіном-6). За ними, зокрема, можна передбачити ризики серцевого нападу чи інфаркту. Також в дослідженні виявили більшу імунокомпетентність таких людей і їхню та меншу схильність до тромбоутворення.

Спадковість також може мати значення. Вплив оптимізму на здоров’я – ще один приклад, який доводить, що людину варто розглядати як цілісну систему, а не дбати про окремі органи. Серцево-судинні хвороби є причиною №1 смертності українців. І саме тому суспільству здорової людини потрібно розвивати культуру не фаталістичного, а оптимістичного погляду на майбутнє та сьогодення.

Як бути оптимістом:

Думати позитивно про себе та людей довкола.

Не порівнювати хронічно себе з іншими – ми не на змаганнях. Кожна людина унікальна та має власні таланти.

Шукати позитивні сторони в кожній ситуації, навіть у складній.

Стикаючись із викликами, важливо концентруватися на позитивному результаті, аніж на ризику поразки.

Працювати над собою – розвиватися фізично та інтелектуально. Вести здоровий спосіб життя та жити повноцінно. 

Ми звикли чути, що “нічого не зміниться”, що “від нас нічого не залежить”, що “всі так живуть” і ще багато інших відмовок. Але насправді всі вони існують лише для того, щоб зняти з себе відповідальність. Бути песимістом та фаталістом набагато простіше, адже довкола дійсно багато проблем і помічати їх доволі просто. Натомість оптимізм – це і про щоденну роботу над собою, і про внесок кожного з нас у розвиток держави та суспільства.

Безумовно, керівництво держави також має працювати над тим, аби українці мали приводи для оптимізму та щастя. Це і боротьба з корупцією, і зміни в судовій та правоохоронній системі, і економічне зростання, добробут, фінансова прозорість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів