Поділитись:

Чи все буде ProZorro на Волині?

Автор: Мая Голуб |
Понеділок, 06 червня 2016, 16:41

Щоб державні закупівлі стали прозорими й можна було запобігати корупції, в Україні запровадили систему електронних закупівель ProZorro. Ще один плюс в тому, що така система сприяє економії коштів. Як зазначено на сайті ProZorro, введення електронної системи держзакупівель у перший рік дає 10-20% економії за рахунок поліпшення процедур. А в Україні показник може зрости ще й завдяки викоріненню корупції.

Державні установи час від часу потребують закупівлі нових меблів, канцелярського обладнання, комп'ютерної техніки, проведення ремонту та інших робіт. У садки та школи потрібно постійно купувати продукти харчування.

Оскільки закупівлі здійснюються за гроші з державного бюджету, кожен громадянин має бути впевнений в прозорості використання коштів, а також, що за товар чи послуги віддали не найдорожчу ціну.

Презентація системи електронних державних закупівель ProZorro відбулася 12 лютого 2015 року. За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", одним з найважливіших аспектів в реформі стало приєднання України до WTO GPA (World Trade Organization – Government Procurement Agreement), міжнародної угоди про міжнародні державні закупівлі, що відкриває доступ українських компаній до ринків держзакупівель 45 розвинених країн, який оцінюється у 1,7 трлн дол.

У лютому 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про публічні закупівлі". Завдяки цьому всі державні закупівлі переходять в електронний формат. У квітні розпочався тотальний перехід на систему ProZorroі заплановане закінчення має відбутись восени 2016 року.

За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", система дозволяє попереджати зловживання і шахрайства на різних етапах закупівель.

Анонімність заявників не дозволить обирати лише "своїх". Учасники беруть участь за номерами, а назву компанії можна дізнатись лише в кінці тендеру.

Щоб використовувати систему ProZorro, підприємства та держустанови повинні зареєструватися на одному з восьми електронних торговельних майданчиків. Електронні платформи PublicBid, ПриватМаркет, Zakupki діють тільки для замовників, а Держзакупівлі.онлайн, Еtender, SmartTender, Prom.ua, Newtend - для всіх. Інші установи, які планують щось продати держустановам, користуються публікацією оголошень про тендер через "Вісник державних закупівель.

Скандальні волинські закупівлі без ProZorro

На Волині були випадки непрозорих закупівель до створення ProZorro. Зокрема, неодноразово виникали скандали щодо тендерних закупівель. В різні роки зловживання відбувались по-різному.

Як пишуть "Волинські новини", в 2011 році для дошкільних навчальних закладів намагалися закупити набагато дорожче картоплю, ніж її справжня ціна.

У 2015 році в газеті "Хроніки Любарта" в статті Андрій Лучика йшлося про те, що Луцький міський виконком вдвічі переплатив за виставкові намети. Для фестивалю Арт-територія навесні планували закупити для Луцька 20 виставкових наметів з подальшим використанням в майбутньому. Це обійшлося в 36 500 гривень, а це вдвічі більше, ніж пропонувала інша фірма. У міськраді згодом пояснювали, що закупівлі відбувалися за грантові, а не за бюджетні кошти.

Це лише два приклади, але в ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про інші порушення. Зокрема, про те, що дороги ремонтуватимуть родичі митника, або ж що в тендерних закупівлях обирають лише "своїх". Це тема не для однієї статті. В Законі України "Про здійснення державних закупівель" йдеться про те, що до складу комітету з конкурсних торгів не можуть входити посадові особи та представники учасників, члени їх сімей, а також народні депутати України, або ж депутати місцевих рад.

Зараз же система ProZorroзводить нанівець корупційні порушення та сприяє тому, щоб конкурси відбувались чесно.

Завдяки системі ProZorro в Луцьку зекономили майже 81,5 тис грн

Луцький міський голова Микола Романюк в серпні 2015 року підписав розпорядження "Про проведення допорогових закупівель з використанням електронного торгівельного майданчика". Відповідно до документа, керівники виконавчих органів міської ради з 11.08.2015 проводять допорогові закупівлі з використанням торгівельного майданчика http://smarttender.biz/, який входить до складу системи електронних закупівель ProZorro у відповідності до Закону України "Про здійснення державних закупівель".

Заступник начальника відділу програми комп'ютерного забезпечення Луцької міської ради Наталія Хмель розповіла, що одразу долучились до системи електронних закупівель. За її словами, переваги у ProZorro - це те, що стало менше паперової роботи. З плюсів також і те, що це прозора процедура, адже нема ризиків змови, ніхто не знає, хто бере участь в цих закупівлях до моменту оголошення результатів.

"Все оголошується в електронний спосіб. Ми не шукаємо постачальників. Вони самі з'являються і пропонують нам свій товар. Ми можемо запросити потенційних постачальників, які з нами працювали в цій системі. Але не факт, що вони виграють.Тільки після закінчення закупівлі ми бачимо, хто брав участь. Все відбувається шляхом аукціону. Постачальники бачать наші пропозиції, наші вимоги, вартість закупівлі і подають свої пропозиції. Потім призначається День аукціону і постачальники мають понижувати свою пропозицію. І виграє той, хто запропонував меншу ціну. Тоді аукціон закінчується і відкриваються всі учасники. Тут прозора процедура, нема ризиків змови якоїсь ", - розповідає Наталія Хмель.

Наталія Хмель додає, що завдяки розпорядженню міського голови "підключили" комунальні заклади до цієї системи. Вони теж зобов'язані тепер робити в електронний спосіб закупівлі. За її словами, така прозора процедура сприяє економії державних коштів.

"Це дозволяє нам уникнути якихось кривотолків стосовно наших закупівель. Це дає економічний ефект, оскільки це допорогові торги, то там невеликі суми. Але все одно до 20 % економії виходить", - говорить вона.

Депутат Луцької міської ради Павло Данильчук зазначає, що підтримує систему ProZorro.

"Головне - контроль за програмою, чіткі відповідальні посадові особи", - зазначив він.

Депутат Луцької міської ради Богдан Богонос теж підтримує систему електронних закупівель.

"Я однозначно "за" ProZorro. Конкуренція породжує якість, знижує корупційну складову, знімає нарікання від населення про те, що усе закрито і ніхто нічого не бачив. Все залежатиме від системи ProZorro і від тих, хто формуватиме заявку на закупівлю", - говорить він.

Консультант з впровадження ProZorro у Волинській області Cергій Адамчук розповів, навіщо потрібне ProZorro. Зокрема, система дозволяєповною мірою реалізувати принципи, які описані в статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі". А це добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; об'єктивна та неупереджена оцінка пропозицій конкурсних торгів; запобігання корупційним діям і зловживанням; вільного переміщення товарів; свободи надання послуг.

"Світовий досвід показує, що найбільш оптимальним з огляду на інтереси всіх задіяних сторін способом організації державних закупівель є проведення закупівель на конкурсних засадах. Це сприяє здоровій конкуренції та формує не тільки ефективний ринок держзакупівель, але і в цілому економіку країни. Гідної альтернативи цьому прозорому і конкурентному процесу на сьогоднішній день просто немає", - говорить Сергій Адамчук.

Натомість, він зауважує, що Волинь "пасе задніх" щодо процесу впровадження ProZorro. Тому є рішення активізувати навчання, роз'яснення, ведуться переговори з представниками влади.

За словами Сергія Адамчука, розпорядники публічних коштів не поспішають користуватися системою ProZorro.

"Ми плануємо, що для волинських замовників публічних послуг завдяки рішенню обласної ради така вимога ( щодо допорогових закупівель через систему ProZorro – авт.) буде діяти на всі закупівлі, розпочинаючи з 3000 грн. Зараз основна відписка розпорядників "Закон не зобов'язує поки використовувати ProZorro". Проте вдалося досягти позитивної підтримки голови обласної ради та голови адміністрації. Тому надіємося найближчим часом суттєвих змін в кращу сторону", - зазначає Сергій Адамчук.

Начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрій Кресак зазначає, що у Волинській області зараз відбувається активізація системи ProZorro.

"Була нарада в голови Волинської ОДА, мені дали доручення, щоб ми підготували план заходів, аби активізувати систему ProZorro. Бо зараз ця система виглядає невиразно на фоні загальноукраїнського. Була проведена велика кількість семінарів, робота й далі ведеться. Коли всі говорять про Дніпропетровську область, яка була пілотна у проекті ProZorro, ми розуміємо що потенціал Дніпропетровської області не можна порівняти в простому арифметичному з Волинською областю і її потенціалом", - зазначає Юрій Кресак.

За його словами, в області будуть активізувати процес реєстрації у всьому підрозділі влади, бо ще не всі зареєстровані.

"Все те, що дозволяє відкривати інформацію там, де обертаються кошти, – це нормально. Інше питання – деякі суб'єкти підприємницької діяльності зараз почнуть занижувати вартість, це може відбиватися на якості постачального товару або послуги. З цим треба буде ще працювати", - зауважує Юрій Кресак.

Розпорядженням голови облдержадміністрації апарати обласної, Горохівської, Іваничівської, Луцької та Маневицької районних державних адміністрацій зобов'язали взяти участь у пілотному проекті з упровадження процедури електронних закупівель товарів і послуг, вартість яких не перевищує суми, визначеної законами України "Про здійснення державних закупівель" та "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності".

За словами Юрія Кресака, зсерпня 2015 року до травня 2016 року у системі ProZorrо підприємства і організації Волинській області провели 334 закупівлі. Зокрема, з них 129 допорогових завершених закупівель, на суму 3 851 222 грн. А 205 процедур закупівель не відбулося з різних причин.

Юрій Кресак зазначає, що найбільш поширеною причиною є відмова потенційних учасників брати участь у торгах.

Які електронні закупівлі здійснювали на Волині

В апараті Волинської облдержадміністрації впровадили систему здійснення електронних закупівель. 16 грудня 2015 року здійснили єдину закупівлю паперу для лазерного друку А4 на суму 6 197 грн. (100 пачок) переможець ТОВ "Папір-сервіс" м. Рівне.

В Луцькій міській раді у 2015 році здійснено 70 закупівель. У 2016 році оголошено 34 допорогові закупівлі через систему публічних закупівель ProZorro на суму 946142,35грн., з них завершено 25 закупівель на суму 580253,94 грн., на 2 закупівлі триває прийом пропозицій, 7 закупівель не відбулось. Юрій Кресак зазначив, що економія бюджетних коштів на суму майже 81,5тис.грн.

В Луцькій райдержадміністрації впроваджено систему здійснення електронних закупівель у 2016 році, протягом квітня-травня проведено 4 закупівлі на загальну суму 11175,48 грн.

Горохівська райдержадміністрація зареєструвалась на електронному майданчику 04.12.2015 р., закупівлі не здійснювались у зв'язку з відсутністю бюджетних надходжень.

Іваничівська та Маневицька районні державні адміністрації не реєструвались та не проводили закупівлі через відсутність коштів.

У грудні 2015 року в облдержадміністрації проводили семінари окремо для замовників та учасників торгів за участю фахівців Мінекономрозвитку та Проекту технічної допомоги ЄС "Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС". Семінари проведені у відеоселекторному режимі.

Задля надання допомоги замовникам торгів направлено лист райдержадміністраціям, виконкомам міських (міст обласного значення) рад, головним розпорядникам коштів обласного бюджету з роз'ясненням, де можна знайти інформацію про реформу системи закупівель, пройти навчання, вказано контакти. Аналогічна інформація є на сайті ОДА.

З 1 серпня 2016 року здійснення електронних закупівель через систему ProZorro стане обов'язковим для всіх замовників, що проводять публічні закупівлі. До вказаної дати така процедура носила рекомендаційний характер.

Від автора: система ProZorro Волині необхідна не лише заради економії коштів, а й відкритості перед громадськістю. У Луцьку активно працює така система. Важливо, щоб це активно запроцювало на рівні всієї Волинської області. Контроль громадськості потрібен, особливо, якщо йдеться про контроль за використанням коштів.

Матеріал підготовлено в рамках Інформаційної кампанії "Сильніші разом!".

 

 

Автор: Мая Голуб
Надрукувати
мітки:
коментарів
15 листопада 2023
26 жовтня 2023
19 серпня 2023
11 серпня 2023
09 серпня 2023
01 серпня 2023
27 липня 2023
17 квітня 2023
24 березня 2023
06 грудня 2022
21:50