Поділитись:

Свято Покрови: традиції, вірування та звичаї

Понеділок, 14 жовтня 2019, 12:00
Свято Покрови: традиції, вірування та звичаї

Сьогодні, 14 жовтня, в Україні святкують та вшановують чотири події: Покрову, День зародження УПА, День козацтва та День Захисника України.

Свято Покрови сягає своїм корінням 910 року. Тоді Константинополь взяли в облогу вороги. Святий Андрій Блаженний та його учень Єпіфаній молилися у Влахернському храмі про перемогу. У той час їм явилася Пресвята Богородиця. Вона пливла у повітрі в оточені ангелів та святих. А разом з Богородицею були Іоан Хреститель та Іван Богослов. Після спільної молитви Богородиця зняла зі своєї голови блискуче покривало і простягнула над усіма людьми, зробивши їх невидимим для ворогів. Нападник та його дружинники, вражені побаченим, прийняли хрещення та стали християнами.

Тож свято Покрови дуже шанують у християнському світі, Богородицю також особливо поважали козаки.

За традицією українці в цей день йшли до церкви та особливо прискіпливо пильнували за примхами природи. Вважалося, якщо тепло на дворі – то й зима буде лагідною. На Покрову земля вкривалася або листям, або снігом. Вважалося, що зима починалася саме від цього дня.

До зими готувалися й у господарствах. Наприклад, коровам почали давати більше сіна, адже пасовиська вже були пусті. А оселі починали утеплювати та розпалювати грубки та печі. Окрім цього на Покрову була традиції пекти млинців.  

Також з 14 жовтня починалися весілля. Сніжні покрови асоціювалися з весільною фатою. З цього дня починали ходити свататися, влаштовували вечорниці у хатах.  

Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію. А з 2014 року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів