Поділитись:

Замість зошита – мобільний, оцінка – за лайками: у київській школі вчаться зі смартфонами (відео)

Субота, 12 жовтня 2019, 19:30
Замість зошита – мобільний, оцінка – за лайками: у київській школі вчаться зі смартфонами (відео)

Українські школи збурив київський директор, який почав використовувати гаджети у школі: мобільний замість зошита, домашні завдання у соцмережах, а оцінка залежить від лайків.

За незвичайну ініціативу керівник навчального закладу отримав шквал критики, – про це йдеться у сюжеті ТСН.

У звичайні столичній школі директор-новатор пропонує мобілки на уроках не забирати, а активно використовувати. На його уроках інформатики учні виконують тестові завдання у соцмережах. Крім того, там публікують свої шкільні проєкти і від кількості лайків отримують оцінки.  

У цій школі навіть розклад уроків, який звично роздрукований у вестибюлі, замінили кьюаркодами, і мобільні на уроках ніхто не забирає.

"Дітям важко стояти переписувати або навіть батькам. Вони підходять, сканують його і в них відразу є таблиця, де розклад дзвінків, розклад уроків", – пояснив Дмитро Ламза

Навколо таких новацій виникла ціла дискусія. Директор пояснює, що телефони навіть корисні в навчанні дітей.

"Зараз діти відвикли любити навчання. 95,8 %  скажуть, що не хочуть йти до школи", – каже директор.

У більшості інших шкіл телефони на уроках під категоричною забороною. Обмеження вже переросли в цілу індустрію із продажу коробочок для зберігання мобільних. Коштує приблизно 500 гривень. 

"Вони відволікалися цими телефонами, вони купу зауважень отримували в щоденники. На початку 9 класу на перших батьківських зборах ми всі одноголосно проголосували за те, щоб знайти варіант того, що діти будуть звільнені від телефонів на процес уроку на 45 хвилин", – розповіла класна керівниця Тетяна Чомко.

Мобілки діти здають ніби добровільно на час уроку і можуть забрати на перерві. Дев'ятикласники із рішенням дорослих змирились, хоча зізнаються, що без звичного гаджету важко. 

Вчителі кажуть, що на уроках стало легше, проте підлітки вчаться обходити заборони – ховають на уроки. 

Подібна шкатулка – не український винахід. У Фінляндії діти із 7 класу теж здають телефони в такі пластикові коробки. Аугуст Тарккіо – вчитель мов у школі Гельсінкі. Школа славиться своєю демократичністю, навіть за фінськими мірками. Одначе щодо телефонів тут розмова коротка – пластикові бокси.

У Фінляндії провели  опитування і виявили, що майже половина директорів фінських шкіл вважають мобільні телефони завадою для навчання. Але фінське нацагнентство освіти ухвалило: повна заборона використання мобільних телефонів в школі – це пряме порушення прав дитини.  

Нині фінські  школи намагаються балансувати на межі – аби зберегти і права дитини, і зменшити потяг до телефона. Однак і вчителі, і діти вчаться телефони на уроках все ж застосовувати – для опитувань та пошуків інформації, щоб довести, що ці прилади незамінні саме у навчанні і у саморозвитку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів