Поділитись:

Важливо не запустити: Супрун розповіла про лікування пневмонії

Середа, 16 жовтня 2019, 05:18

Запалення легень або пневмонія – це гостре інфекційне захворювання, яке може бути смертельним. Саме пневмонія є частим ускладненням грипу. Потрапити до лікарні із запаленням легень означає надовго втратити працездатність і витратити великі гроші на діагностику та лікування. Про те, як запобігти пневмонії, чому не варто лікуватися самостійно та про особливості лікування написала ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Передусім важливо пам’ятати, що діагноз пневмонія ставить лише лікар. Приводом запідозрити пневмонію є гостра хвороба нижніх дихальних шляхів. Вона має принаймні один із перелічених симптомів: висока температура, утворення мокротиння, задишка, хрипи у грудній клітці, біль чи дискомфорт. При цьому інших пояснень стану пацієнта, таких як астма чи синусит, немає.

Що викликає пневмонію

Пневмонію викликають пневмонійні стрептококи. Нетипові форми запалення легень викликають пневмонійні мікоплазми і легіонелли. Але не всі випадки спричинені бактеріями.

Можуть бути задіяні віруси грипу, респіраторний синцитіальний вірус чи навіть риновіруси, що викликають гострі респіраторні захворювання (ГРЗ). Можливі також грибкові інфекції легень. Наступні рекомендації стосуються передусім бактеріальної пневмонії.

Побутує думка, що ГРЗ може “спуститися” в нижні дихальні шляхи, і викликати пневмонію, тому бронхіт чи трахеїт слід лікувати одразу антибіотиками. Але це не зовсім так. Насправді, захворювання верхніх дихальних шляхів викликають переважно віруси, а пневмонію – переважно бактерії, якщо мова йде про людей із повноцінним імунітетом.

Віруси, що викликають захворювання верхніх дихальних шляхів, справді можуть проникати в легені, але часто цей процес радше стрімкий, аніж поступовий. Супутні бактеріальні інфекції, а також суперінфекції (коли є кілька збудників водночас) можуть розвинутися внаслідок грипу.

Як потрібно проводити діагностику захворювання

Далі слід визначити, це пневмонія чи ні. Робити першим ділом рентгенографію легень потрібно лише якщо пацієнта уже госпіталізовано: із пневмонією, чи в разі госпітальної інфекції. Це означає, що хвороба нижніх дихальних шляхів розвинулася протягом двох діб після госпіталізації з якогось іншого приводу. Про МРТ мова в протоколі взагалі не йде, хоча в деяких джерелах говорять про можливість використання МРТ, але не як рутинної діагностики. 

Якщо ж людина захворіла, умовно кажучи, вдома (community acquired pneumonia), то перший тест – це аналіз крові на С-реактивний білок. Якщо його рівень нижчий за 20 мг/літр, то призначати антибіотики наразі потреби немає. Вам може здатися, що це складно і небезпечно – піти здати аналіз, коли у вас температура. Але краще взяти це і зробити, ніж затягувати діагностику, бути дезорієнтованими і “пити щось від кашлю” навмання. Ви ризикуєте здоров’ям, життям, а також часом, який потенційно витратите на лікування і грошима.

Якщо рівень С-реактивного білка від 20 до 100 мг/літр, то антибіотики призначають одразу, як стане гірше. Це не недбалість, адже пити антибіотики “про всяк випадок” небезпечно і недоцільно.

Якщо рівень С-реактивного білка понад 100 мг/літр, то антибіотикотерапію призначають одразу, і приймають першу дозу не пізніше, ніж за чотири години. 

Від пневмонії помирають. Тому лікар одразу має визначити цей ризик, зважаючи на таке:

▪ Ясність свідомості: чи є запаморочення, порушення свідомості. Оцінити цей стан можна завдяки протоколу
▪ Часте дихання: понад 30 вдихів за хвилину.
▪ Низький тиск: діастолічний тиск менший за 60, або систолічний тиск менший за 90.
▪ Вік понад 65 років.

Якщо ризик високий, особливо якщо є два чи більше “червоних прапорців”, то варто госпіталізувати пацієнта. При цьому беруть мокротиння на бактеріологічне дослідження (це важливо, щоби знати що лікувати, і до яких антибіотиків збудник чутливий), а також досліджують сечу на наявність антигенів пневмококів та легіонелл. У перші чотири години роблять рентгенографічне дослідження органів грудної клітки.

Якщо пацієнт розвинув пневмонію у стаціонарі чи був із нею госпіталізований, це не привід розслаблятись. Варто стежити за всіма згаданими ознаками (частота дихання, ясність свідомості, тиск, і зважати на вік), а також вимірювати рівень азоту сечовини і С-реактивного білка в крові.

Азот сечовини не має перевищувати 7 ммоль/літр. Якщо немає жодної критичної ознаки чи одна, то ризик смерті менший за 3%. Якщо дві, то він становить 3-15%. Якщо є три чи більше “червоних прапорців”, то ризик високий, і потрібна інтенсивна терапія. В разі помірної легеневої недостатності потрібне дихання киснем, а в разі сильнішої – штучна вентиляція легень. 

З лікарні не можна виписувати пацієнтів, в яких є дві чи більше ознаки з перелічених упродовж останню добу:

▪ Температура 37,5. В разі вищої температури виписувати не можна, навіть якщо решта в нормі.
▪ Не можуть їсти самостійно
▪ Частота серцевих скорочень 100/хвилину і вище
▪ Частота дихання 24/хвилину і вище
▪ Систолічний тиск 90 і менше
▪ Порушення психічного стану
▪ Насичення крові киснем 90% і менше

Людям, що лікуються вдома, важливо підтримувати високу вологість повітря в кімнаті, пити теплу рідину, та за призначенням вживати муколітичні засоби. Дихання парою (картоплі, приміром) заборонене, а для дітей воно може бути особливо небезпечним.

Одужання від пневмонії не означає припинення кашлю. Виписувати з лікарні чи виходити з лікарняного можна значно раніше, ніж кашель припиниться. Адже все повертається в норму поступово:

▪ упродовж одного тижня гарячка має минути
▪ за чотири тижні біль у грудях та утворення мокротиння мають суттєво зменшитися
▪ за шість тижнів кашель і брак дихання також мають суттєво зменшитися
▪ за три місяці всі симптоми мають зникнути, хоча кволість може залишатися
▪ через пів року людина повністю повертається до нормального стану

Як зменшити ризик захворювання

▪ Вакцинуйтеся. Пневмонія є частим наслідком важкого грипу. Тому вакцинація від грипу суттєво знижує ризик грипу або його тяжкого перебігу із супутніми захворюваннями.

▪ Дітям до 5 років та дорослим старшим за 65 варто зробити щеплення від пневмококової інфекції. Така вакцинація дуже бажана людям із хронічними хворобами легень і курцям. Пневмококи є частою причиною бактеріальної пневмонії, менінгіту і отиту.

▪ Кашлюк, кір та навіть вітрянка можуть дати поштовх пневмонії. Знову ж таки, допоможе вакцинація. Навіть від вітрянки є вакцина, яка необхідна жінкам, що не хворіли на вітрянку і планують завагітніти. Саме у вагітних жінок, а також людей з імунодефіцитними станами, вітрянка може викликати пневмонію. 

▪ Маленьким дітям потрібно зробити планові щеплення від гемофільної інфекції b. Якщо вас обурює ціна на вакцини, що не входять до переліку безоплатних, можете порахувати вартість антибіотиків та днів непрацездатності, не кажучи про відділення інтенсивної терапії. Вакцина вийде дешевше і безпечніше.

▪ Мийте руки з милом, водою і достатнього довго. Особливо після того, як прийшли на роботу чи додому, після чхання, вбиральні, зміни дитині підгузків, приготування їжі і перед нею. 

▪ Покиньте куріння. Курці суттєво вразливіші до хвороб нижніх дихальних шляхів, і мають важчий перебіг (зокрема, частіше потребують штучної вентиляції легень і розвивають сепсис). Кожна пачка цигарок за день на 120% підвищує ризик занедужати через легіонеллу. При цьому від людини до людини хвороба не передається. 

▪ Їжте просту свіжу їжу, свіжі овочі та фрукти. Вони дадуть всі необхідні нутрієнти та мікроелементи. Картопля, запечена в мундирі, квашена капуста, обліпиха та яблука цілком відповідають такій потребі.

▪ Будьте фізично активними. М’язам потрібні навантаження, а легеням – достатня вентиляція свіжим повітрям.

"Із пневмонією важливо не запустити хворобу, не довести до стану, що загрожує життю, не просто “збивати температуру” самостійно і призначати собі ліки, а лікуватися лише під наглядом лікаря і приймати ліки лише за його/її рекомендацією", – підсумувала Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація, а не часник: Супрун розповіла про дієвий захист від грипу

Надрукувати
мітки:
коментарів