Поділитись:

Що підлітки приховують від дорослих?

П'ятниця, 18 жовтня 2019, 07:40

У сучасному світі цінують відкритість і зрозумілість, а людей, у яких є секрети, сприймають, радше, як негативних персонажів. У цьому контексті батькам може бути особливо страшно думати про те, що у їхніх дітей є секрети. Дуже часто вважають, що в родині розповідають про усе, включаючи “особисте”. Або просто впевнені, що у дітей секретів від батьків не може і не повинно бути. Але таємниці - це абсолютно нормально і їх не завжди треба боятися.

Що підлітки приховують від дорослих?

У чому ж причина?

У підлітковому віці секрети від батьків з'являються саме тоді, коли в житті виникає необхідність збалансувати інтереси сім'ї та групи друзів (мама буде сварити, якщо дізнається, що я курю; в моїй компанії всі хлопці курять, вони будуть сміятися наді мною, якщо я відмовлюся). Дитина починає краще розуміти, з ким, як і чим можна ділитися. Батьки для цього віку вже втратили ореол небожителів, підлітки критичні у ставленні до дорослих, оскільки самі вважають себе дорослими.

Коли дитина усвідомлює, що її думки і почуття не видимі "неозброєним оком", вона проводить більш чітку межу між собою і навколишнім світом, у неї з'являється безпечний простір для рефлексії і фантазії, вона починає жити як би в двох вимірах. Відповідно, батьківська опіка і поради на цьому етапі не приймаються, і ділитися з батьками найпотаємнішим сенсу немає. Підлітки можуть приховувати щось від батьків ще з бажання поберегти їхні почуття, ніби піклуючись про них.

Що підлітки приховують від дорослих?

Так що ж приховують підлітки?

Насамперед, стосунки з оточуючими, однокласниками у школі. Багато дітей сьогодні відчувають себе абсолютно беззахисними. Вони живуть в часи нестабільності (розлучення батьків, страх дорослих втратити роботу, фінансові труднощі в сім"ї ...). Школа ж, точніше, безперервні зміни в системі її вимог, роблять дітей ще більш невпевненими. І вони захищаються від усіх і всього відразу. Захищаються так, як вміють.

На жаль, кожен підліток хоча б раз страждав через приниження, моральне та фізичне насилля, булінг. Чому ж не піти і не зізнатись у цьому? Адміністрація школи, класний керівник, дорослі - хтось же обов’язково повинен допомогти? Насправді, у реальності - якщо дитина розповідає про власні проблеми і сподівається на розуміння, то далеко не всі батьки готові "піднімати хвилю", а школа, звісно ж, зробить усе для того, щоб конфлікт притих і репутація навчального закладу не постраждала. І не важливо, що підліток з кожним днем все більше і більше звикається з таким ставленням однолітків до себе, сприймає це як нормальну поведінку. Дорослі ж мовчать – значить, так і потрібно. Тому навіть не розраховуйте, що дитина так просто зізнається про погрози/насилля.

Що підлітки приховують від дорослих?

Друге - це вживання алкоголю, куріння і наркотики. У цьому нічого доброго, навряд чи хтось із батьків схвально поставиться до одкровень навіть на тему "ми сьогодні з друзями випили вина", до того ж батьки, коли дізнаються, що їхня дитина в компанії що-небудь спробувала, починають дзвонити батькам інших підлітків, з'ясовувати стосунки, забороняють спілкуватися з друзями, тим самим створюючи підлітку нові проблеми. Не до довіри, одне слово.

Що підлітки приховують від дорослих?

Віра та релігія

У віруючих сім’ях підліток, який не хоче дотримуватися посту, йти у храм, сприймається як системна помилка. Аби уникнути вмовлянь і застережень щодо небесної кари і гріха та не ставити свою любов до родини в залежність від її духовного життя, підліток ніколи не зізнається, що, можливо, насправді є атеїстом або ж вірить зовсім у іншого Бога.

Що підлітки приховують від дорослих?

Мрії

Так, буває, і цим теж не поділишся, бо всі вважають, що ти, коли виростеш, маєш стати юристом-лікарем-пекарем, як дідусь, мама чи двоюрідна тітка, яка досягла успіху, а не візажистом, як хочеш сам. Тому, аби не вислуховувати втисячне про успіхи двоюрідної тітки, підліток просто замовчує свої бажання до пори і майстер-класи з візажу дивиться, коли нікого нема вдома.

Соціальні мережі і переписки

Переглянувши сторінку дитини (що нормально, всі мами підписані на синів у доньок у Instagram), батьки можуть зрозуміти її краще, дізнатися про якісь проблеми, про які вона їм сама не розповість, а ще себе заспокоїти і не переживати.

Проте нікому не сподобається надмірний контроль, а ще й іноді заборони щодо спілкування, підписок на групи (які, на думку батьків, погано впливають на підлітка) на додачу. Це набридає і дратує, тоді дитина може просто приховати свій профіль і взагалі ніхто нічого не дізнається. Ну а переписки взагалі читати не бажано (так, батьки, буває, читають, хоч і не зізнаються). І не потрібно сердитися, коли дитина запаролює доступ до своїх гаджетів. Всі мають право на приватність.

Що підлітки приховують від дорослих?

Звичайно, бувають секрети, які виявляються непосильною ношею для дитини, і це, зазвичай, саме ті секрети, які приходять зі світу дорослих. І насамкінець - думаю, що в ідеалі батьки мають визнавати право дитини зберігати секрети, але створювати в родині атмосферу довіри і підтримки, щоб хоча би про те, що загрожує його спокою, здоров'ю і життю – підліток таки розповідав.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів