Поділитись:

Щороку на Волині діагностують 300 випадків раку грудей (відео)

П'ятниця, 18 жовтня 2019, 06:52
Щороку на Волині діагностують 300 випадків раку грудей (відео)

Напередодні Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози волинські онкологи розповіли Суспільному, як працюють. Рак значно «помолодшав», а кількість пацієнтів зросла в 1,5 рази, зауважив завідувач мамологічного відділення обласного центру онкології Володимир Федорчук. 

За словами лікаря, в області два роки тому припинила діяти скринінгова програма. 

“Кількість пацієнтів зросла в 1,5 рази. Якщо колись, коли я тільки прийшов на роботу сюди це було приблизно років 20 тому, в абсолютних цифрах це було 200–210 жінок, яких ми виявляли вперше, то на даний момент цих пацієнтів більше 300”, – каже Володимир Федорчук, завідувач мамологічного відділення.

Волинянка Ірина одна з тих, хто нині лікується в онкологічному центрі у Луцьку. У жінки діагностували рак грудей.

“Зробили операцію, мастектомію, це коли видаляють груди. А зараз буду лікуватись далі. Буду проходити хімію. Спочатку це звичайно розпач, але потім цей весь страх проходить. Лікарі заспокоюють.  Знайшла просто лімфовузол збільшений. Від того лімфовузла знайшли вже потім пухлину в грудях. Пухлина була дуже низько тому я її не помічала.Чому цікаво, боліло зовсім не там, де знайшли проблему. Тому я хочу сказати, що кожна жінка повинна слухати свій організм. Якщо щось турбує обов’язково перевіряйте все”, – розповіла Ірина.

Мамологічне відділення обласного онкоцентру розраховане на 30 ліжок. Зі слів його завідувача Володимира Федорчука, майже завжди воно переповнене. Щорічно тут лікарі оперують в середньому 800 пацієнток з різними патологіями молочних залоз. Лікар каже: значна кількість виявлених ракових захворювань – на останніх стадіях.

 “Чим раніше ми виявимо, тим більше шансів на одужання. Прямо пропорційно, чим пізніше, тим менше. Тобто, якщо ми будемо виявляти раки на ранніх стадіях, шанси, що наші жінки будуть жити зростуть в десятки разів, тому що перші стадії виліковуються в 94 % жінок”, – Володимир Федорчук, завідувач мамологічного відділення.

Одним із найдієвіших методів виявлення раку молочної залози на ранніх стадіях, каже завідувач рентгенологічного відділення Анатолій Самусь, є щорічне обстеження на мамографі. В області таких апаратів 7: по одному – в Ковелі, Нововолинську і Маневичах, решта – у Луцьку.

Детальніше у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024