Поділитись:

На Волині перевірять, чи порушили освітяни закон, купивши м'яса майже на півмільйона

Середа, 08 червня 2016, 12:32
На Волині перевірять, чи порушили освітяни закон, купивши м'яса майже на півмільйона

На Волині перевірять, чи порушили освітяни закон, купивши м'яса майже на півмільйона

Відділ освіти Любешівської РДА купив м`ясо для дитсадків у місцевого підприємця. Вартість закупівлі: 434 500 гривень за 5500 кілограм.

Ця закупівля на довго затягнулась у часі через відсутність учасників конкурсу. Конкурс із закупівлі м`яса оголосили у грудні минулого року : оголошення №256627, номер ВДЗ 408(25.12.2015) від 25.12.2015 року. Замовник планував купити м`яса свинини охолодженого 8883,00 кг. Очікувана вартість пропозиції – 497 448,00 грн, – інформує Четверта влада.

У звіті про проведення цієї закупівлі замовник вказує, що на конкурс надійшло менше 2 пропозицій. Запити цінових пропозицій надсилали трьом учасникам: Володимир-Волинський госпрозрахунковий ринок, ТОВ "М`ясопром-Хобултова", ПП Понікарчик О.Л. Однак на конкурс надійшло менше двох пропозицій тож торги відмінили.

У січні Замовник розмістив повторний запит цінових пропозицій про закупівлю м`яса: оголошення №016428 у ВДЗ № 15(25.01.2016) від 25.01.2016 року. Вартість та кількість продукції були такі ж самі. Запити цінових пропозицій надсилались таким учасникам: "Чебені плюс", ФГ "Словянка", ПП "Торговий дім "Оріана". Однак цей тендер теж було відмінено, оскільки надійшло менше двох пропозицій конкурсних торгів

Оскільки процедуру закупівлі два рази відмінили, то замовник провів закупівлю за переговорною процедурою і уклав договір із підприємцем Шукаловичем Євгеном Івановичем на закупівлю 6700,00 кілограм мяса на загальну суму 497 448,00 гривнень. Однак згодом цей підприємець відмовився постачати товар.

Після цього відділ освіти повторно застосував переговорну процедуру закупівлі і уклав договір із підприємцем Андрухненком Валентином Віталійовичем. Вартість договору склала 434 500 гривень за 5500 кілограм мяса:

На Волині перевірять, чи порушили освітяни закон, купивши м'яса майже на півмільйона

Різницю у ціні та кількості товару голова тендерного комітету Василь Кух пояснює тим, що процедура закупівлі затягнулась через відсутність учасників, а відтак з часом зменшилась і потреба у такій кількості товару.

Переможець конкурсу підприємець Валентин Андрухненко орендує торгівельні площі наЛюбешівському ринку . Варто зазначити, що цей підприємець має високий ступінь ризику у сфері загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, а тому перебуває на контролі в обласному управлінні пенсійного фонду - про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Юрист ГІ "За чесний тендер" Мирослава Примак вважає, що повторне застосування переговорної процедури закупівлі продукції у ФОП Андрухненка після відмови ФОП Шукаловича постачати товар та розірвання з ним договору є хиткою підставою.

– Зокрема, підставою для застосування "повторної" переговорної процедури Замовник називає п.4 ч. 2 ст. 39 Закону України "Про здійснення державних закупівель", - пояснює юрист. - Тобто, якщо замовником було двічі відмінено процедуру закупівлі через відсутність достатньої кількості учасників. В ситуації, що склалася в Замовника, то повторна процедура відбулась саме через розірвання договору, а не повторної відміни закупівлі. Такої підстави проведення переговорної процедури як розірвання договору з постачальником через його відмову постачати товар Закон взагалі не передбачає.

Виявлені порушення активісти громадської ініціативи оскаржують до Державної аудиторської служби України.

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024