Поділитись:

Супрун опубілкувала інструкцію із самодіагностики раку грудей

Понеділок, 21 жовтня 2019, 05:36
Супрун опубілкувала інструкцію із самодіагностики раку грудей

У Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак молочної залози (20 жовтня) колишня в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликала жінок регулярно обстежуватись та проводити самодіагностику. Адже саме на ранніх етапах хвороба протікає майже безсимптомно, і виявити її можна лише під час обстеження. 

Про це вона зазначила у Facebook.

“Щороку від раку грудей на планеті помирають пів мільйона людей, але важливо розуміти, що він виліковний. Головне – вчасно, тобто рано діагностувати хворобу. На I стадії лікування є ефективним для 95 % жінок, на II стадії – для 80 %, на III – для 50 % жінок. Водночас, саме на ранніх стадіях хвороба протікає майже безсимптомно, і діагностувати її можна лише під час обстеження”, – написала вона.

Супрун нагадала, що усім жінкам, старшим 20 років варто щомісяця самостійно обстежувати груди та опублікувала інструкцію з самодіагностики.

  • Усім жінкам потрібно перевіряти груди у свого сімейного лікаря. Оптимальний проміжок часу можна визначити після консультації з лікарем

 

  • Жінкам, старшим 50 років, потрібно раз на 2 роки проходити мамографічні обстеження.

 

  • Дуже важливо дотримуватися здорового способу життя: відмовитися від куріння та надмірного споживання алкоголю, мати достатню фізичну активність та контролювати вагу тіла.

Наразі остаточно невідомо, що саме спричиняє рак грудної залози, як і не можна стверджувати, що певний перелік дій допоможе убезпечити себе. Але точно можна стверджувати, що регулярні огляди в лікаря та здоровий спосіб життя дають більше шансів та вчасну діагностику та ефективне лікування.

Як зазначила Супрун, у групі ризику також перебувають жінки, чиї мама або бабуся мали/мають діагноз “рак грудної залози”, жінки із пізньою менопаузою та ранньою менструацією. Пацієнти з цукровим діабетом, гіпертонічною хворобою, а також уже перенесеним раком яєчників.

Супрун наголосила, що регулярні огляди в лікаря та здоровий спосіб життя дають більше шансів на вчасну діагностику та ефективне лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів