Поділитись:

На зиму прогнозують суттєве здорожчання газу

Понеділок, 21 жовтня 2019, 10:36

Цієї зими ми точно будемо з газом, запевнив українців очільник "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Газові сховища переповнені, куди закачали майже 21 мільярд кубів, що є історичним максимумом за останні 9 років.

Від наступного року українською трубою управлятиме незалежний оператор. Процес передавання ГТС – на фінішній прямій. Зокрема, є керівництво, сформовано штат, майно передали. Останнє слово за парламентом, який має узаконити анбандлінг. Те, що газ мають продавати та видобувати одні, а транспортувати інші – вимога Євросоюзу, яку Україна обіцяла виконати в межах Третього енергетичного пакету, – йдеться у сюжеті ТСН. 

Якщо Україна не встигне до кінця року, у росіян буде підстава не підписувати новий контракт про транзит і державний бюджет щорічно втрачатиме щонайменше 2,5 мільярда доларів.  

Наступні перемовини з "Газпромом" заплановані на 28 жовтня у Брюсселі. Наразі на міжнародній газовій сцені всі в очікуванні "бути чи не бути" новим домовленостям між Києвом і Москвою, прості українці з острахом чекають на нові платіжки за газ, тому що в уряді анонсували ринкову вартість. Існує проблема з обранням постачальника. У теорії українці можуть змінювати постачальника газу. На практиці ж із десяти мільйонів приватних споживачів піти від монополістів-облгазів й залишитися з газом змогли тільки кілька сотень.

Колишня народна депутатка Вікторія Войціцька у парламенті переймалась енергетичними питаннями.

"Усі газові контори – це як феодальні держави в рамках України. Вони живуть за своїми законами і ніхто не має на них управи", – стверджує вона.

Войціцька вирішила відмовитися від послуг газконтори, бо їй нарахували зайвого – переплата склала 1 700 кубометрів. Лише коли інспектор зафіксує відсутність боргу, процедура зміни постачальника активується. Без показів лічильника ніяк не обійдеться. Працівник облгазу пручався, але депутатка силоміць посадила його в своє авто та привезла додому. "Я фізично була вимушена, коли я приїхала в Обухів знайшлося тисяча одна з причин, чому інспектор це не може зробити", – повідомила вона. 

Розповідати про тиск та викручування рук люди бояться, адже не хочуть змерзнути. Натомість для Євросоюзу таке свавілля – дикість. Там існує чітка межа – газ продають одні компанії, а труби обслуговують інші. У нас так є лише за документами, а практично і торгують газом, і трубу утримують одні й ті самі компанії. До прикладу, контракти бувають довгостроковими і мобільними, від яких можна легко та швидко відмовитися. У Франції – змінити продавця газу можна навіть телефоном. Ціна зараз там становить від 75 центів до одного євро за кубометр. 

Проте для громадян нашої країни такі ринкові відносини – лише мрія. Та торгувати з населенням почнуть лише після того, як уряд перестане впливати на ціну газу для населення.

"Поки ціна зарегульована, невигідно комерційним постачальникам виходити на цей ринок", – додав Володимир Шведкий, генеральний директор незалежного провайдера енергії.

 Ціну має диктувати тільки ринок. Статися це має вже від січня 2020 року. Тож під новорічну ялинку суми в платіжках точно виростуть.

За прогнозами заступника начальника Департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексія Хабатюка, взимку однозначно ціна рухатиметься вгору через зростання попиту в Євросоюзі.

А поки облгази вторгували собі нові тарифи за транспортування газу, що почне діяти від листопада. У деяких областях вартість перекачування зросте вчетверо. 

"У Києві зростання буде на 15%, а є міста, де в 3,5 рази. Наприклад, у Гадячі", – повідомила Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора".

Наприклад, для вінничан ціна підскочить утричі. Якщо родина живе в приватному будинку й за сезон спалює дві тисячі кубів газу, то транзит кожного подорожчає на дві гривні: із 60 копійок до 2,5 грн за куб. За сезон родина заплатить на 4 тисячі гривень більше. На Закарпатті тариф підвищили на гривню. За дві тисячі кубів тамтешня родина заплатить на дві тисячі гривень більше. Найменше подорожчання відчують у Кременчузі. Там тариф підскочив усього на 11 копійок.

Підвищення виторгували собі облгази. В уряді кажуть, що спинити ціни не в їхній компетенції, тому що нові тарифи були попередньо схвалені НКРЕКП (незалежний регулятор на ринку енергетики та комунальних послуг). Там пояснюють таку політику старими трубами і низькими зарплатами працівників. На Київщині, де тариф виріс удвічі, все одно бідкаються, що заробляють мало. "Щодо тарифу – він не є достатнім. Ми взагалі два с половиною роки зводили кінці з кінцями й накопичувати борги", – переконує Дмитро Дронов, голова правління АТ "Київоблгаз".

"Отримувати в бідній країні кошти за розподіл, формувати борги за газ перед постачальником і утримувати англійський сад – це ненормально", – вважає аналітик енергоринку Микола Когут.

Виправити все мала би конкуренція. У принципі Національна комісія з енергетики зробила нормальну справу – почула власників труби і підвищила ціни. Залишилося тільки змусити НКРЕ почути споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів