Поділитись:

Чи буде переведення годинників в Україні цьогоріч останнім

Понеділок, 21 жовтня 2019, 14:00
Чи буде переведення годинників в Україні цьогоріч останнім

Про останнє переводення цьогоріч годинників активно почали говорити, коли заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка опублікував розпорядження про скасування літнього часу. І дехто навіть устиг зрадіти, бо це, мовляв, уже назавжди: ЗМІ уже давно публікують таку інформацію.

Укрінформ перевірив, чи насправді це так, а заодно і поцікавився, якого рішення дійшли європейці щодо цього. 

Щорічні сезонні «незручності» все ж таки ще продовжаться...

Виявилося, що ніхто переведення стрілок годинника ще не скасовував. Кожна сезонна зміна часу супроводжується такими от розпорядженнями. І схоже плутанина вийшла через те, що не всі вчиталися у зміст документа. У коментарях до допису Тараса Качки це підтвердив і керівник митниці Максим Нефьодов, написавши: “Планів по скасуванню немає, звісно”.

Нагадаємо: почали у нас переводити годинник у далекому 1981 році. Щороку ми переходимо на “зимовий час” (хоча правильніше називати стандартний) в останню неділю жовтня (на годину назад), а на літній час – в останню неділю березня (на годину вперед). 2011 року Верховна Рада намагалася скасувати переведення годинників на “зимовий” час і залишитися на літньому. Це був час президентства Януковича і тому багато хто вважав, що робиться це, щоби "збігатися в часі" з Москвою, а відтак – сподобатися у Кремлі. Тому під тиском громадськості ухвалену постанову скасували. Це пояснювалося невдоволенням жителів Західної України. Офіційно – через надто раннє пробудження, бо це шкодило передусім дітям, які відвідують школи та дитсадки. Неофіційно – через ту ж таки синхронізацію із часом Москви.

За рік пролунала пропозиція залишити в Україні лише “зимовий час”. Перейти на “літній” планували востаннє, щоб не створювати різниці в годинах для гостей чемпіонату Євро-2012 з європейських країн. Та восени ми знову повернулися до переведення годинника, бо, мовляв, у парламенті не мали часу розглянути відповідний законопроєкт через виборчу кампанію.

Але схоже, що ми незабаром повернемося до цього питання, бо у країнах Європейського Союзу вже вирішили: переводити годинник не будуть, але про це – далі.

На думку директора Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослава Яцківа, доцільно перейти на літній час раз і назавжди у 2020 році.

“Треба жити за сонцем і давати людям можливість більше використовувати світлу частину доби. Тому Україні, незважаючи на те, що вона перебуває у другому часовому поясі, краще за все жити за літнім часом”, – наголошує Ярослав Яцків.

Європа не бажає переводити годинник, тільки не знає, який час залишити: літній чи зимовий

Улітку 2018 року Європейська комісія провела масштабне опитування серед жителів Європейського Союзу про те, чи підтримують вони щорічне переведення годинника і на якому часі воліли б зупинитися: “зимовому” чи літньому. Результати опитування, в якому взяли участь понад 4,6 мільйона респондентів (щоправда , 70 % з яких становили німці), показали, що більшості європейцям, схоже, набридло це щопіврічне заняття, тож 84 % з них висловилися за те, щоб скасувати переведення годинника. 42 % обґрунтували це шкодою для здоров’я, а 20 % вважають, що такий метод не є ефективним для економії електроенергії. Більшість із тих, хто волів би зберегти цю традицію, вважають, що відтягування у такий спосіб сутінок дозволяє довше насолодитися вечірнім відпочинком та розвагами. Тож, відштовхуючись від результатів опитування, у Єврокомісії підтримали ідею прийняття єдиного часу.

Але якщо у бажанні відмовитися від переведення годинників європейці виявили одностайність, проте у тому, на саме який час (літній чи зимовий) перейти, думки розділилися. У жовтні в Австрії відбулася неформальна зустріч міністрів транспорту країн ЄС, де мали це питання обговорити. Але згоди так і не дійшли. І на початку березня цього року депутати Європарламенту на комітеті з питань транспорту і туризму проголосували за відтермінування планів переведення годинника двічі на рік. Вирішили, що країни-члени ЄС мають до квітня 2020 року самостійно ухвалити рішення, за яким часом жити: літнім або зимовим. Відтак останнє переведення годинників у ЄС має відбутися у березні 2021 року замість 2019-го, як це планувалося раніше.

Чи означає те, що країни-сусіди, які географічно розташовані на одному поясі, можливо, будуть жити за різним часом? Ярослав Яцків говорить, що, ймовірно, такого дисонансу не трапиться, бо європейці абсолютно консолідовані у цьому питанні і врешті сусідні країни разом домовляться про спільний час.

Нагадаємо: у країнах Європи літній час (DST) було введено 2001 року. Менша різниця в часі з іншими країнами мала сприяти транскордонній торгівлі та подорожам в ЄС, а додаткові голини влітку – зменшити витрати на штучне освітлення, продовживши час для дозвілля. Але згодом виявилося, що користь від запровадження літнього часу була незначною. Приміром, деякі основні торговельні партнери ЄС – серед них Китай, Росія та Туреччина – не працюють за DST.

У Росії з цим складніше – бо усім не вгодиш

У Росії – все, як завжди. У 2011 році там вирішили назавжди залишитися на літньому часі. Це не сподобалося: взимку "надто" світлі вечори. Тому у 2014-му Росія навпаки перейшла до постійного “зимового часу”, але це знову викликало невдоволення, і у 2016-му кільком регіонам дозволили перевести стрілки вперед. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів