Поділитись:

СБУ в "Борисполі" затримала ексзаступника міністра економіки

Вівторок, 22 жовтня 2019, 16:00

Служба безпеки України затримала ексзаступника міністра економіки, який підозрюється у державній зраді через нанесення масштабної шкоди обороноздатності держави.

Про це повідомили на офіційній сторінці СБУ.

Оперативники та слідчі СБУ встановили, що високопосадовець Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, чиновники держпідприємства «Український центр «Безпека» та державної акціонерної холдингової компанії «Артем» діяли всупереч інтересам України на користь закордонної компанії. Вони уклали з іноземцями завідомо збитковий контракт на виготовлення і постачання лінії з виробництва артилерійських снарядів на загальну суму понад 16,5 мільйона доларів США. 

Унаслідок незаконної оборудки авансовий платіж у розмірі більше ніж 8,2 мільйона американських доларів США був переведений на рахунки фіктивних офшорних підприємств та привласнений учасниками схеми. Натомість іноземна компанія обладнання в Україну не постачала. Дії зловмисників поставили під загрозу забезпечення Збройних сил боєприпасами під час протидії російській агресії.

22 жовтня контррозвідка СБУ на виконання рішення слідчого судді затримала у Міжнародному аеропорту «Бориспіль» колишнього заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України. Експосадовцю оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. 

Днями, 17 жовтня, у Києві співробітники СБУ відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України затримали керівника держпідприємства та представника іноземної компанії. Громадянину України оголошено підозру про вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада), іноземцю за ч. 4 ст. 27 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України за підбурювання посадовців до вчинення протиправних дій. Держчиновнику вже обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном два місяці із правом внесення застави у розмірі 2,8 мільйона гривень. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу іноземцю. 

За місцями проживання та роботи фігурантів проведено обшуки, за результати яких вилучені документи та інші носії інформації, що свідчать про їх причетність до здійснення протиправної діяльності на шкоду інтересам України. Тривають слідчо-оперативні дії.

Як пише Українська правда, посаду заступника міністра економіки в уряді Гройсмана, який, власне, і координував діяльність з реалізації державного оборонного замовлення, обіймав Юрій Бровченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів