Поділитись:

На Чернігівщині лось врізався в шкільний автобус: батьки вимагають звільнити водія

Середа, 23 жовтня 2019, 02:36

У селі на Чернігівщині батьки вимагають замінити водія шкільного автобуса, тому що той постійно збиває курей, собак та врізається у коней. Останньої краплею стало зіткнення з лосем.

Про це пише Gorod.cn.ua з посиланням на «Вісник Ч».

Пригода, під час якої шкільний автобус зіштовхнувся з лосем між селами Солонівка та Бутівка на Городнянщині, сталася ще 24 вересня. 

За словами водія Олександра Апанаська, він їхав нешвидко, кілометрів 55 за годину. Удар був неочікуваний, адже біля дороги є глибокий кювет з високими липами, через гілки яких нічого не видно з боку траси.

"Була восьма ранку. Я дітей із Солонівки майже довіз до Бутівської школи. У салоні десь 25 учнів було і супроводжуюча. Кермо пішло, і мене зажало колонкою від керма", – розповідає водій автобуса.

Зі слів кермувальника шкільного траспорту, невдовзі після зіткнення лось устав, похитнувся і, накульгуючи, почимчикував до лісу. Олександра Апанаська ж перевірила на стан алкогольного сп'яніння поліція. Алкотест показав нульові результати.

У населеному пункті цього лося бачать вже не вперше.

"Ми цього лося й раніше бачили. Пасся собі спокійно на узбіччі. Хто б міг подумати, що йому щось у голову стукне. Я за кермом 46 років. Починав з телезаводу. А потім у далекобійники пішов. Увесь Радянський Союз об’їхав. Важко сказати, де не був. Діток вожу дванадцятий рік. І років десять по цьому маршруту. Це перший лось і, сподіваюсь, останній", – додає водій.

Після дорожньо-транспортної пригоди Олександра Апанаська прооперували. Зараз він знаходиться вдома на лікарняному.

Солонівських школярів поки що возять на старенькому «ПАЗику». Він, як і поламаний «Ісузу», без пасків безпеки. Кажуть, стояв у резерві. Водії працюють на цьому напрямку почергово. У четвер, 10 жовтня, працював менший брат Олександра Апанаська.

За словами мами солонівських школярок Оксани Костирко, після пригоди усі батьки рішуче налаштовані, аби домагатися звільнення водія Олександра Апанаська.

"До цього він машину зачепив, яка з двору виїздила. Діти тоді теж налякались. Різко по гальмах дав. У моєї дитини і лоб синій був. І все заминають. Нам тільки пояснюють: досвідчений водій. Нічого зробити не можемо.

Як не буде, а ми вже не допустимо, щоб він вийшов на роботу. Так і начальнику сказали: терпіти не будемо. Нехай одужує, тільки до нас не виходить. А як поставлять, то дітей до школи не пустимо. Водій наче й досвідчений. І працює довго. І не питущий. Але їздить ну дуже швидко. Не їздить навіть, а літає", – розповідає Оксана Костирко.

Жінка каже, теперішній водій подобається і їй, і дітям – не спішить, їздить потиху. А попередній, бувало, не раз собак і курей давив, та ще й коня налякав.

Пошкоджений «Ісузу» стоїть у гаражі. Розбите лобове скло, дірка у водійських дверях, руль зігнувся аж до сидіння. Ремонт оцінюють у 25-30 тисяч гривень. Гроші обіцяє виділити громада. Лобове скло вже придбали.

"Два роки тому так само я їхав своєю машиною ранком. І майже в тому місці вискочив лось, – згадує Олександр Левченко, голова Городнянської райради, який того дня їхав якраз за шкільним автобусом. Чоловік живе у Солонівці, а на роботу їздить до Городні автівкою. – Але машина у мене нижча за автобус, то тварина просто перестрибнула. Тільки копита мигнули. І побіг далі у ліс".

Подібну історію розповідає й Віктор Чайка, начальник Городнянського міжшкільного ресурсного центру. 

"За три тижні до цього на легковик лось вистрибнув. Пошкодив дуже. Найчастіше це лосі, бувають і косулі. Дерева близько до дороги, тому погано видно. Якби ж це хоча б узимку було", – додає чоловік.

Збитого лося місцеві бачили через тиждень. Тварина накульгує, голова трохи у крові, однак, запевняють, житиме. За словами місцевих мешканців, у лосів зараз паровка, гін. Можливо, від специфічного шуму такий шум і кидаються на дорогу. Більшість тварин гинуть під час зіткнення з транспортом.

"У наших лісах лосів немало. По району нараховується близько 100 тварин. Вони занесені до Червоної книги. Більше десяти років їх не чіпатимуть. Як на мене, треба було б дещо регулювати чисельність. Але ж Червона книга, то треба оберігати. Тож з кожним днем ставатиме все більше. Треба ставити на дорогах попереджуючі знаки: «Обережно, дикі тварини»", – говорить Олександр Юрченко, голова Городнянської районної організації товариства мисливців та рибалок.

Місцеві жителі чекають 19 жовтня, коли відкривається сезон на косулю. За словами Олександра Юрченка, після 2013 року тільки починає відновлюватись поголів’я диких свиней. Розводяться також олені, але з лосями щось не мирять між собою – не хочуть жити на одній території, хоч і кормової бази вистачає усім.

Нагадаємо, наприкінці 2017-го лосів занесли до Червоної книги, у 2018 Апеляційний суд рішення скасував, потім було ще кілька судів. Останнім рішенням 2019 року лосів все ж вирішено оберігати

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині у канаві знайшли вбитого лося (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
03 березня 2024
10:12
06 лютого 2024
05 лютого 2024
17 січня 2024
13 січня 2024
28 грудня 2023
16 грудня 2023
11 грудня 2023